PAS iniţiază o petiţie online pentru declararea nulităţii alegerilor prezidenţiale

Maia Sandu susţine că alegerile au fost fraudate, şi îndeamnă alegătorii să semneze o petiţie online pentru a declara nul scrutinul de duminică. Frauda ar fi mai mare decât diferenţa de voturi dintre candidaţi. CEC încă nu a prezentat rezultatele oficiale ale scrutinului.
Maia Sandu
Maia Sandu (Epoch Times România)

Candidatul unic la alegerile prezidenţiale din 13 noiembrie, Maia Sandu vine cu un îndemn către cetăţenii Moldovei care consideră că autorităţile le-au furat alegerile, de a semna petiţia online pentru declararea nulităţii alegerilor prezidenţiale. Moldovenii sunt rugaţi să ajute şi la documentarea tuturor încălcărilor depistate în ziua alegerilor, iar concetăţenii din diaspora, care nu au reuşit să voteze din cauza epuizării buletinelor de vot sunt încurajaţi să depună contestaţii.

“Aceste alegeri au fost fraudate! Campania oponentului meu a fost plină de manipulare şi dezinformare, a fost susţinută mediatic în mod ilegal şi finanţată netransparent”, scrie liderul PAS pe contul său de facebook.

Cel mai grav însă sunt fraudele din ziua alegerilor. Zeci de mii de cetăţeni din diaspora, alungaţi de acasă de sărăcie şi corupţie, nu au putut să-şi exprime dreptul constituţional de a vota. “Pe de altă parte, primim numeroase mesaje în care oamenii ne semnalează cazuri de votare multiplă.”

Grave sunt şi erorile comise de Comisia Electorală Centrală (CEC) prin inversarea rezultatelor, fapt constatat deja în câteva secţii de votare. Neelucidată rămâne şi situaţia alegătorilor din regiunea transnistreană, unde oamenii au fost aduşi în mod organizat şi avem semnale că aceştia ar fi fost plătiţi să voteze într-un anumit fel.

Liderul PAS menţionează că toate aceste fraude sunt suficiente pentru a declara nule alegerile din 13 noiembrie. “Frauda lor e mai mare decât cele 69027 de voturi! Toţi cei care deţin probe cu privire la alte încălcări, vă rugăm să ne scrieţi la adresa de email”.

Notabil este faptul că în câteva minute site-ul petiţiei a devenit nefuncţional din cauza numărului mare de accesări (2000 pe secundă), echipa partidului PAS fiind nevoită să creeze o altă modalitate de a semna petiţia pentru declararea alegerilor din 13 noiembrie, drept nule.

Concomitent, Maia Sandu a îndemnat pe cei care au început, în mod individual, să sesizeze instituţiile statului cu privire la fraudele electorale să continue acest lucru.

“În aceste alegeri, v-aţi mobilizat ca niciodată. Haideţi să ne apărăm voturile până la capăt. Hoţii ne-au furat totul, haideţi să nu-i lăsăm să ne fure şi votul!”, a concluzionat candidatul unic la alegerile prezidenţiale.

Menţionăm că, potrivit unui comunicat de presă, CEC atenţionează că, la moment, informaţiile despre rezultatele turului II de scrutin prezidenţial poartă un caracter preliminar. Referitor la cazurile mediatizate, unde au fost depistate anumite erori sau discrepanţe, CEC informează că, în situaţia în care se adeveresc, acestea sunt supuse rectificării. Informaţiile din procesele verbale originale se verifică cu cele reflectate de sistemul informaţional şi se operează modificările de rigoare.