PAS: Igor Dodon este preşedintele scuzelor şi justificărilor, creând comisii şi comitete

Partidul Acţiune şi Solidaritate a „apreciat” cele 100 de zile de mandat al preşedintelui Igor Dodon drept un joc împreună cu partenerul său Vlad Plahotniuc pentru a sustrage atenţia de la problemele reale ale societăţii, împărţindu-şi posturi, zone de influenţă, televiziuni etc.
Maia Sandu, liderul PAS
Maia Sandu, liderul PAS (captură foto / privesc.eu)

În cadrul conferinţei de presă organizate de către preşedintele moldovean, Igor Dodon, acesta ar fi demonstrat, în opinia membrilor Partidului Acţiune şi Solidaritate că „este preşedintele scuzelor şi justificărilor primelor 100 de zile de mandat”. Mai mult decât atât, PAS consideră că Dodon nu este credibil nici în faţa partidelor politice şi nici a societăţii civile.

„Referendumul propus nu este altceva decât un joc al dlui Dodon împreună cu partenerul său Vlad Plahotniuc pentru a ne sustrage atenţia de la problemele reale ale societăţii. Între timp Dodon şi Plahotniuc, pe ascuns, împart posturi şi zone de influenţă, posturi de ambasadori şi mai nou, cei doi şi-au împărţit televiziunile care zilnic manipulează opinia publică şi, în plus, retransmit propaganda din Federaţia Rusă”, a declarat secretarul general al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Igor Grosu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit membrilor PAS, angajamentul preşedintelui de relansare a ţării s-a redus la crearea multor comisii şi comitete, cu alte cuvinte „forme fără conţinut”. Mai mult decât atât, aceştia au ţinut să reitereze faptul că efortul de avansare în dosarul furtului miliardului a fost mimat de către şeful statului. „Deşi este ştiut faptul că o bună parte din miliard a luat calea Federaţiei Ruse”, în cadrul vizitelor la Moscova, Igor Dodon nu a avut o solicitare clară faţă de autorităţile ruse în acest sens şi nici nu a făcut demersurile necesare pentru publicarea imediată a raportului Kroll II. „Preşedintele personal a fost implicat în evenimentele de tristă faimă din sectorul bancar, oamenii din anturajul său şi din consiliul său economic au avut o implicare directă şi indirectă, unii fiind vizaţi chiar în raportul Kroll”, a adăugat Grosu.

Menţionăm că în discursul său de 100 de zile de mandat prezidenţial, Dodon s-a lăudat de mai multe ori cu vizele sale la Moscova şi în regiunea transnistreană. În context, PAS constată că „derapajele antistatale ale „statalistului” Igor Dodon au devenit posibile în condiţiile unui stat captiv, aflat la cheremul lui Plahotniuc, cu un guvern implicat în afaceri obscure şi ilegale cu clanurile conducătoare din stânga Nistrului”. Totodată, Partidul Acţiune şi Solidaritate atenţionează societatea şi îl avertizează pe Igor Dodon în legătură cu consecinţele grave ale încercărilor de a promova politici antistatale sub acoperirea paravanului demagogic şi cinic de preocupare faţă de „problemele oamenilor simpli”. Suveranitatea aparţine poporului şi nu escrocilor politici ajunşi la putere prin manipularea cinică a propriilor cetăţeni.

Dodon a mai vorbit şi despre proiectul său de lege propus Parlamentului spre discuţii, privind lupta cu unionismul, sărbătorirea „Zilei statalităţii”, scoaterea din programa şcolară a obiectului Istoria Românilor şi revenirea la predarea obligatorie în şcoli a limbii ruse. În context, Biroul Permanent Naţional al PAS a specificat că poziţia lui Igor Dodon, contravine art.1 alin.(1) din Constituţia Republicii Moldova potrivit căruia „Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil” şi art.77 din Legea Supremă, care stipulează clar că Preşedintele Republicii Moldova „este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”.

În opinia membrilor PAS, în calitate de preşedinte de ţară, Igor Dodon ar trebuie să se delimiteze de poziţia PSRM, exprimată la Congresul acestei formaţiuni din 18 decembrie 2016, care prevede federalizarea ţării şi să ceară retragerea trupelor Federaţiei Ruse, ce staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Prin acţiunile şi declaraţiile sale, Igor Dodon recunoaşte, în mod implicit, legitimitatea structurilor anticonstituţionale din stânga Nistrului. Mai mult, el devine portavoce a acestui regim anticonstituţional.

În cadrul ultimei vizite la Moscova, Dodon „s-a etalat în ipostaze de paharnic la curtea imperială, potrivită pentru Dodon şi foarte umilitoare pentru Republica Moldova. În goana oarbă pentru indulgenţa Federaţiei Ruse a deteriorat relaţiile cu vecinii România şi Ucraina. (...) Vizita la Bruxelles a fost una de complezenţă şi deloc constructivă, în cadrul căreia dl Dodon a promovat mesajele şi interesele Federaţiei Ruse în Uniunea Europeană şi nu ale Republicii Moldova”, a punctat Biroul Permanent Naţional PAS.

Aceasta a ţinut să-i amintească preşedintelui Dodon că referendumul consultativ nu ar fi o premieră pentru R. Moldova, aşa cum a dat de înţeles şeful statului. Potrivit juristului PAS, Sergiu Litvinenco, în 1999, Republica Moldova a trecut printr-un referendum consultativ, de care Parlamentul de atunci nu a ţinut cont. „Care este garanţia că actualul Parlament va ţine cont de rezultatele referendumului propus de Dodon?”, se întreabă retoric membrii PAS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe