PAS condamnă decizia Comisiei Situaţii Excepţionale de a nu permite revenirea în Moldova a cetăţenilor fără poliţă de asigurare medicală

Poliţă de Asigurare Medicală
Poliţă de Asigurare Medicală (unppaspentru.md)

Decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE) de a interzice accesul în Republica Moldova a cetăţenilor care nu au plătit poliţa de asigurare medicală reprezintă o sfidare a bunului simţ şi o limitare abuzivă a drepturilor fundamentale ale acestora.

În această perioadă dificilă, când mii de cetăţeni şi-au pierdut locurile de muncă în străinătate şi nu au o sursă de venit care să le permită să rămână în diaspora, Guvernul de la Chişinău avea obligaţia să găsească soluţiile optime pentru a-i proteja şi a le asigura posibilitatea de a reveni în siguranţă acasă.

În context, membrii PAS au specificat că condamnă dur această abordare cinică a unui Guvern care a uitat de contribuţia semnificativă pe care o are diaspora la economia Republicii Moldova.

„Condamnăm atitudinea discriminatorie a unor exponenţi ai coaliţiei de guvernare PD-PSRM care au atacat josnic diaspora în ultima perioadă. Toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent dacă se află în ţară sau peste hotare trebuie trataţi cu respect.

Incitarea la ură la adresa diasporei este inadmisibilă şi încă o dată demonstrează că avem o guvernare care dezbină în loc să unească. În aceste vremuri grele este poate mai important ca oricând să dăm dovadă de solidaritate”, se arată într-un comunicat PAS.

Astfel, PAS solicită Guvernului şi coaliţiei de guvernare PD-PSRM să-şi revizuiască decizia, să permită accesul în Republica Moldova a tuturor cetăţenilor indiferent dacă au plătit sau nu poliţa de asigurare medicală şi să oprească atacurile la adresa diasporei care riscă să lase răni adânci în societatea moldovenească deja dezbinată.

Amintim că la sfârşitul lunii martie, prim-ministrul Ion Chicu a anunţat că rutele avia pentru repatrierea moldovenilor nu vor fi autorizate dacă pasagerii nu vor fi selectaţi după criteriile prioritare şi nu vor deţine poliţa medicală, solicitând totodată să fie creat un astfel de mecanism aplicabil şi la trecerea frontierei terestre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe