Partidul lui Merkel continuă să scadă în sondaje

Partidul cancelarului german Angela Merkel continuă să piardă suportul alegătorilor germani, conform celui mai recent sondaj publicat duminică în Bild.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

Datele organizaţiei Emnid, care desfăşoară sondaje, arată că procentul germanilor care intenţionează să voteze pentru Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi partidul ei soră, Uniunea Creştin Socială (CSU), a scăzut pentru o a doua săptămână la rând – ajungând de la 37% săptămâna trecută la 36% în această săptămână.

Intenţiile de votare pentru partidul populist şi anti-imigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) şi pentru Partidul Social Democrat (SPD) au rămas neschimbate faţă de săptămâna trecută, aflându-se la 21% şi, respectiv, la 12%.

În extrema stângă a spectrului, Partidul Stângii a obţinut un procent în sondaje comparativ cu săptămâna trecută, ajungând la 11%, în timp ce Partidul Verzilor a scăzut cu un procent, ajungând la 9%. Suportul pentru Partidul Liber Democrat se află la 6% în timp ce suportul pentru alte partide a crescut de la 4% la 5% în această săptămână.

Luând cuvântul la o conferinţă de partid, desfăşurată la începutul acestei luni, Merkel, care urmăreşte să obţină un al patrulea mandat de cancelar, a cerut alegătorilor să susţină valorile liberale. Ea a declarat participanţilor că ar trebui să fie recunoscători că au dreptul la liberă exprimare.

Rezultatele celui mai recent sondaj Emnid, în care un număr de 2.805 de cetăţeni germani au fost întrebaţi cu care partid ar vota dacă alegerile parlamentare ar avea loc în următoarele zile, sunt primele date publicate de când noul preşedinte american Donald Trump a declarat ziarului TheTimes că decizia lui Merkel de a primi sute de mii de imigranţi în Germania a fost “catastrofală”.

Suportul pentru partidul lui Merkel (CDU) a primit mai multe lovituri de când cancelarul a decis să deschidă graniţele germane pentru imigranţi. Urmarea a fost că aproape 2 milioane de imigranţi au sosit în Germania începând cu 2015.

De la victoria lui Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016, mai multe organizaţii media au lăudat-o pe Merkel ca un stâlp al Occidentului liberal, care susţine globalismul şi neoliberalismul în faţa unui val tot mai mare al populismului.