Partidul lui Kaczynski câştigă detaşat alegerile în Polonia

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez Lege şi Justiţie.
Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez Lege şi Justiţie. (Captură Foto)

Conservatorii aflaţi la putere în Polonia au câştigat, potrivit pronosticurilor, alegerile legislative organizate duminică şi ar urma să-şi menţină majoritatea absolută în Parlament.

Cea mai mare grupare din opoziţie, Coaliţia Civică, ocupă locul doi cu 22,3% din voturi, urmată de alianţa de stânga, cu 10,9%.

Blocul PSL agrar şi anti-sistem Kukiz'15 s-a situat la 9,8%, în timp ce Confederaţia de extremă dreaptă avea 6,6%.

O majoritate generală în camera inferioară a parlamentului ar permite PiS să îşi continue reformele sistemului de justiţie, mass-media şi instituţiilor culturale în cel de-al doilea mandat de patru ani.

Opoziţia anti-PiS a primit combinat peste 50% din voturi, dar complicatul sistem electoral din Polonia oferă un bonus celei mai mari grupări, ceea ce înseamnă că PiS obţine cel mai mare număr de locuri, rămânând la putere.

Mai multe rezultate oficiale parţiale sunt aşteptate luni seară.

Rezultatele votului la camera superioară a parlamentului, format din 100 de senatori, erau încă incerte. Senatul are puterea de a modifica şi amâna legislaţia din camera inferioară şi de a bloca modificările Constituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe