Partidul, hoţii, banii: Autorităţile fiscale chineze vânează active offshore în valoare de 21 trilioane USD

(Fred Dufour/Getty Images)

Principala poveste de marţi din sectorul financiar al Chinri a fost vânătoarea lansată de guvernul comunist chinez asupra activelor ascunse (şi taxe neplătite) în străinătate, potrivit Zero Hedge.

Articolul menţionează faptul că Australia şi Noua Zeelandă au decis să îngheţe conturile clienţilor care nu se identifică ca fiind contribuabili străini. Articolul mai susţine că multe dintre conturile îngheţate aparţin unor rezidenţi chinezi, avertizează că vor fi îngheţate noi conturi în curând şi că, în luna septembrie, guvernele australian şi neozeelandez vor începe să facă schimb de informaţii cu departamentul de taxe şi impozite al Chinei.

China se luptă cu o criză notabilă de scurgere de capital, de la începutul anului 2014, atingând, în primii ani volume de până la 1 trilion USD. Stârnită de aşa-zisa campanie anticorupţie a preşedintelui chinez Xi Jinping – ce a speriat deţinătorii de averi ilegale care au încercat in extremis să mute banii investind în active, în general în domeniul imobiliar, în Occident – criza a continuat după ce scurgerile au fost escamotate în tranzacţii cu bitcoin şi alte monede virtuale.

Destinaţia preferată a fondurilor ilicite chineze a fost în primii ani SUA şi, într-o mai mică măsură Canada, iar volumul fenomenului a împins regimul comunist să formeze şi să trimită echipe de poliţişti în civil, care să caute şi să răpească fugarii din SUA, pentru a-i aduce acasă. Operaţiunile agenţilor secreţi chinezi pe teritoriul SUA, care funcţionau fără permisiunea administraţiei federale sau a celei locale, au declanşat un scandal diplomatic la vârf între preşedinţii celor două state.

Acum, însă, aparent chinezii preferă să-şi ascundă banii în Australia şi Noua Zeelandă.

Începând cu această lună, China a schimbat pentru prima dată informaţii financiare pe baza aşa-numitului Standard Comun de Raportare (CRS) cu alte ţări. Autorităţile fiscale chineze urmăresc să pună mâna pe veniturile persoanele depozitate în străinătate. De îndată ce sunt listaţi ca fiind contribuabili cu risc ridicat, surselor fondurilor acestora vor fi supuşi unei evaluări ample.

În plus, legea revizuită privind impozitele pe venitul persoanelor fizice, care a stabilit pentru prima dată dispoziţii pentru evitarea achitării taxelor şi impozitelor, va permite autorităţilor fiscale chineze o bază legală solidă. Pe scurt, campania chineză de suprimare a paradisurilor fiscale internaţionale este deschisă în mod oficial, iar bogătaşii care îşi ascund averile nu vor avea unde să plece.

Aproximativ cu o lună în urmă, mass media internaţională a raportat că bănci comerciale majore din Noua Zeelandă şi Australia au îngheţat conturi bancare şi au întrebat dacă acestea aparţin unor contribuabili străini. Un număr mare de conturi chineze în cele două ţări au fost blocate ca urmare a acestei politici.

De asemenea, băncile neozeelandeze urmează să îngheţe mii de conturi care aparţin unor persoane ce nu au răspuns încă la cererile de confirmare cu privire la faptul dacă sunt contribuabili străini.

Conform unor noi legi, instituţiile financiare trebuie să afle dacă clienţii lor sunt contribuabili ai altor ţări şi să raporteze anual Fiscului detaliile persoanelor care se încadrează în această categorie până în data de 30 iunie, începând cu acest an.

Un purtător de cuvânt al băncii australiene deţinute de stat Kiwibank a susţinut că a trimis scrisori la aproximativ 3.000 de clienţi la sfârşitul lunii mai şi le-a oferit acestora o perioadă de 14 zile pentru a completa informaţiile legate de statutul lor fiscal în străinătate.

ANZ, cea mai mare bancă a Australiei, a susţinut că a îngheţat aproximativ 200 de conturi într-o săptămână şi va continua să facă acest lucru săptămânal, după cum prevăd normele fiscale. De asemenea, Wespac şi BNZ au afirmat că vor face acelaşi lucru.

De fapt, la începutul lunii iunie, rapoarte din mass media neozeelandeză au precizat că Bank of New Zeeland va îngheţa conturile cetăţenilor care nu furnizează informaţii fiscale emise de autoritatea fiscală străină. Începand cu 1 iulie banca înca nu a finalizat restanţele în conformitate cu reglementările bancii şi toate conturile sunt îngheţate. Nu se admite nicio excepţie. Bineînţeles, fondurile din sumele îngheţate vor rămâne în acele conturi, doar că nu le vor putea accesa clienţii.

În prezent, băncile din Australia şi Noua Zeelandă au îngheţat mii de conturi şi operaţiunea va fi continuată şi va fi extinsă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe