Partidul Democrat va ataca la Curtea Constituţională modificările la Legea privind Procuratura

Vladimir Cebotari, în cadrul briefing-ului de marţi
Vladimir Cebotari, în cadrul briefing-ului de marţi (Captură Foto / privesc.eu)

Partidul Democrat din Moldova a anunţat marţi 17 septembrie, că va ataca la Curtea Constituţională modificările la Legea cu privire la Procuratură, adoptate în două lecturi de majoritatea parlamentară formată din Blocul ACUM şi PSRM.

În discursul de la tribuna Parlamentului, deputatul democrat Vladimir Cebotari, fost ministru a Justiţiei în Guvernul Filip, a subliniat că proiectul de lege propus de Ministerul Justiţiei ar însemna, de fapt, supunerea directă a Procuraturii controlului politic.

Cebotari a amintit că legea în vigoare a fost elaborată cu participarea reprezentanţilor societăţii civile, dar şi a experţilor occidentali şi a avut menirea să asigure independenţa instituţiei şi acordarea unei autonomii depline Consiliului Suprem al Procurorilor, se arată într-un comunicat de presă.

Mai mult decât atât, Cebotari s-a arătat indignat de faptul că modificările la Legea Procuraturii, făcute, în opinia sa, în grabă, de către actuala majoritate parlamentară, fără consultări publice, fără avizul Comisiei de la Veneţia, fără o opinie a Uniunii Europene, ar impune controlul politic asupra acestei instituţii importante.

Amintim că atunci când PD împreună cu PSRM, PPEM şi câţiva aşa-zişi independenţi au votat trecerea la sistemul mixt de vot, s-a ignorat în totalitatea atât consultările publice, avizul negativ al Comisiei de la Veneţia, precum şi opinia Uniunii Europene, la care face referire acum cu atâta ardoare democratul Cebotari.

"Constituţia Republicii Moldova, art. 125(1) spune 'Consiliul Superior al Procurorilor este garantul independenţei şi imparţialităţii procurorilor'. Prin proiectul de lege înaintat astăzi de noua guvernare, CSP este lipsit de atribuţiile pe care le are conform Constituţiei. PDM va contesta la Curtea Constituţională această lege”, a menţionat deputatul democrat Pavel Filip.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe