Partidul comunist chinez este in cautarea unei noi ideologii

In China deja de mult timp se face resimtita o adevarata criza a valorilor. Pentru a deveni o supraputere a secolului 21, Partidul Comunist chinez intentioneaza sa introduca in tara o ideologie noua - nationalismul chinez.

La finele celei de-a sasea sesiunii plenare a sedintei a saptesprezecea a Comitetului Central al Partidului Comunist din China din 20 octombrie, secretarul general al PCC, Hu Jintao, in cadrul unei intalniri cu liderii celor opt partide politice permise in China, a prezentat un scurt raport cu privire la rezultatele plenului, care a avut loc in spatele usilor inchise. La lucrarile sesiunii plenare a elitei de partid si de stat a tarii au participat 202 membri permanenti si 163 supleanti ai Comitetului Central al PCC.

Potrivit presei locale, conform rezultatelor sedintei, in cadrul sesiunii plenare s-a decis sa se consolideze "soft power"-ul Chinei pe scena mondiala cu o intensificare simultana a controlului in interiorul tarii, in scopul prevenirii unor evenimente similare cu cela care au avut loc in tarile arabe.

Liderii PCC au inceput deja pregatirile pentru o schimbare planificata a conducerii tarii care trebuie sa aiba loc in 2012. Noua conducere a Chinei va trebui sa solutioneze in urmatorii zece ani principala sarcina - cum sa transforme China intr-o supraputere.

Beijing-ul a sustinut faptul ca deciziile sesiunii plenare desfasurate ar reflecta aspiratiile tuturor fortelor politice din tara. De fapt, la sesiunile plenare de partid care au loc o data pe an sunt admisi doar inalti functionari de stat, militari, lideri ai celor mai mari corporatii publice si conducatorii imperiilor de afaceri private afiliate puterii.

Hu Jintao i-a informat concis pe cei prezenti ca in cadrul sesiunii plenare a fost luata „Decizia Comitetului Central al PCC privind unele aspecte importante ale aprofundarii reformei sistemului cultural, contributiei la promovarea dezvoltarii culturii socialiste”.

Documentul adoptat de conducerea Partidului nu a fost publicat si continutul sau continua sa ramana un secret. Din declaratia publicata a presei de stat referitoare la rezultatele sesiunii plenare, se poate presupune ca documentul contine doua subiecte importante: primul - este de a consolida „soft power” - ul si atractivitatea Chinei pe plan mondial, iar al doilea - neutralizarea "influentei spre coruptie a culturii occidentale" asupra cetatenilor chinezi.

Dupa venirea la putere a lui Hu Jintao in 2003, in tara au inceput dezbateri privitoare la necesitatea consolidarii „soft power”-ului in China. Zheng Bitszyan, fost decan adjunct al Scolii Superioare de Partid si unul dintre cei mai apropiati consilieri ai noului secretar general, a insistat asupra dezvoltarii nu doar a economiei si fortei militare, ci si a imbunatatirii imaginii culturale a tarii pentru a atinge statutul de supraputere a secolului XXI.

Totusi Joseph Nye, profesor la Universitatea Harvard, care a inventat termenul de „soft power”, recunoaste faptul ca in ce priveste influenta culturala, China este sensibil inferioara SUA - supraputerea actuala. Probabil ca la sesiunea plenara desfasurata s-a decis sa se consolideze „soft power”-ul Chinei cu ritmuri accelerate.

Pe langa aceasta, conducerea partidului a decis sa se ocupe de ideologie. Profesorul David Shambaugh de la Universitatea George Washington, considera ca in China se face resimtita deja de mult timp o adevarata criza a valorilor. In China, de o lunga perioada de timp nimeni nu mai crede deja in ideile comunismului, sau in comunismul insusi. Prin urmare, pentru partidul de guvernamant este extrem de importat sa creeze o noua ideologie unificatoare.

Ideile occidentale ale societatii democratice devin tot mai atractive pentru clasa de mijloc in crestere din China, care comunica cu lumea prin intermediul retelelor sociale. Insa Beijing-ul, tinand cont de experienta recenta a „primaverii arabe”, incearca sa limiteze accesul acesteia la mass-media si Internet.

Partidul de guvernamant a decis sa consolideze educatia ideologica a cetatenilor chinezi. Din discursurile recente ale unor lideri ai elitei de partid reiese ca nationalismul chinez ar putea deveni o idee unificatoare pentru cele 1,3 miliarde de locuitori ai Chinei.

Toate aceste masuri, potrivit membrilor Comitetului Central al PCC, vor permite Beijing-ului sa-si atinga obiectivul principal – sa transforme China intr-o superputere a secolului XXI. Din anul 2012 tara va fi ghidata in aceasta directie deja de catre o noua echipa.

La sesiunea plenara s-a decis convocarea celui de-al XVIII-lea Congres al PCC in a doua jumatate a anului 2012, in cadrul caruia vor fi infaptuite reinnoiri radicale ale conducerii de partid. Din componenta echipei actuale, vor avea pozitii importante Xi Jinping, actualul vicepresedinte al Chinei, care va detine functia de secretar general pana in 2022 si Li Keqiang, vicepremierul chinez. El va conduce Consiliul de Stat aceeasi perioada de timp.

In confruntarile pentru locurile de fata de la carma statului se duce o lupta apriga. Aceasta implica trei grupari principale. Primul grup sunt „printii” - copiii functionarilor superiori de partid, care este condus de Xi Jinping. Al doilea grup - sunt „adeptii komsomolului”, reunindu-i pe cei care au lucrat cu Hu Jintao in aparatul tineretului comunist chinez (reprezentantul lor in Biroul Politic va fi in Li Keqiang). Si cea de-a treia grupare, care isi pierde din ce in ce mai mult pozitiile este Banda din Shanghai al fostului secretar general al PCC si presedinte al Chinei - Jiang Zemin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe