Partidul-biserică-stat: Kirill se roagă pentru alegerea, în mod legitim, a unui nou guvern ucrainean

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill. (WOJTEK RADWANSKI / AFP / GettyImages)

Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, Kirill, a "clarificat" problema Ucrainei pentru credincioşii ortodocşi. În prezenţa preşedintelui Putin, prezent la slujba din ajun de Paşti, înaltul prelat a declarat că, deşi Ucraina este "politic o ţară străină", spiritual şi istoric nu este acest caz:

"Ucraina este, politic, o ţară străină, însă spiritual şi istoric n-a fost niciodată aşa. Suntem aceeaşi naţiune în faţa lui Dumnezeu", a declarat Kiril sâmbătă în cadrul discursului rostit cu ocazia sărbătorilor de Paşti.

"Respectăm minorităţile religioase, dar considerăm că Ucraina este parte integrala a Rusiei Sfinte, o ţară ortodoxă", a mai afirmat Kirill.

În consecinţă, Patriarhul le-a cerut credincioşilor să se roage pentru ca nimeni să nu poate distruge "Sfânta Rusie" - care, desigur, îi include pe ruşii ucraineni.

Mariajul dintre Biserica Rusă şi Kremlin nu este o noutate, iar patriarhul Kirill fiind unul dintre cele mai contestate feţe bisericeşti. Kirill este supranumit Patriarhul Tutunului, după ce a fost acuzat în anii '90 de contrabandă cu ţigări de către ziarele Kommersant şi Moscovskii Komsomoleţ. Averea lui Kirill este estimată la o halucinantă valoare de 1,5 miliarde USD de către Nikolai Mitrokin în 2004 şi 4 miliarde de către Timpul Moscovei în 2006.

"Trebuie să ne rugăm astăzi pentru poporul rus care trăieşte în Ucraina, pentru că Domnul să facă pace pe teritoriul ucrainean (...), să pună capăt intenţiilor celor care vor să distrugă Sfânta Rusie", a declarat patriarhul în timpul slujbei efectuate sâmbătă în catedrala Christos Mântuitorul din Moscova. "Acest lucru s-a întâmplat de numeroase ori în istorie şi nimeni nu a reuşit vreodată", a subliniat Kirill.

Tot sâmbătă, până ca Dumnezeu să ajute şi un nou guvern să fie ales, miliţiile proruse au ocupat televiziunea publică din localitatea Kramatorsk, din estul Ucrainei, au întrerupt transmisia posturilor naţionale ucrainene şi au conectat (sfânta?) televiziune rusă, pentru ca poporul să nu mai fie... dezinformat.