Partidele israeliene sunt de acord cu a treia rundă de alegeri în 2 martie, dacă nu se poate forma o coaliţie

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Carsten Koall/Getty Images)

Cele mai mari două partide ale Israelului au convenit luni, ca pe 2 martie să aibă loc alegeri, după ce au eşuat să ajungă la un acord de partajare a puterii de ultimă oră, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu luptă pentru supravieţuirea politică sub rechizitoriul penal.

Perioada de 21 de zile în care parlamentul poate nominaliza un legislator cu sprijin majoritar pentru a încerca să formeze o coaliţie de guvernământ expiră miercuri la ora 22:00 GMT, dată la care se va dizolva Parlamentul şi vor fi organizate alegeri în termen de 90 de zile.

Scrutinul din martie ar fi cel de-al treilea în ultimul an.

Sondajele recente de opinie nu au estimat schimbări dramatice în opiniile alegătorilor după alegerile neconcludente din aprilie şi septembrie.

Nici partidul de dreapta Likud al lui Netanyahu, nici partidul centrist Albastru-Alb, condus de principalul său rival, fostul general Benny Ganz, nu au câştigat suficiente locuri în parlament pentru a obţine o majoritate de guvernare la ultimele două alegeri.

Cele două partide au fost de acord ca în 2 martie să aibă loc alegeri. Propunerea va fi votată în parlament, dar cele două partide pot forma o majoritate, aşa că este sigur că hotărârea va trece.

Criza politică şi investigaţiile de corupţie au ameninţat să reducă posibilitatea ca Netanyahu, care este în funcţie în ultimii zece ani, să rămână în continuare la putere.

Luna trecută, Netanyahu, în vârstă de 70 de ani, a fost acuzat de luare de mită, abuz de putere şi fraudă.

Negând orice infracţiune, el a acuzat Justiţia Israelului că a încercat o „lovitură de stat” menită să alunge un lider popular de dreapta.

Deoarece criticii premierului au susţinut că Netanyahu încearcă să submineze statul de drept, acesta a stabilit tema campaniei electorale ca fiind o victimă a conspiraţiei „statului paralel”.

În calitate de prim-ministru, Netanyahu nu are obligaţia legală de a demisiona în urma rechizitoriului. Un premier interimar rămâne în funcţie până când se formează un nou guvern - un proces care ar putea dura luni de zile dacă se ia în considerare formarea coaliţiei.

Înaintea noilor alegeri, Netanyahu s-ar putea confrunta cu alegeri interne în partidul Likud. Nu a fost anunţată o anumită dată şi a apărut un singur concurent, fostul ministru al cabinetului Gideon Saar, iar membrii partidului nu au dat semne că ar dori să-l înlăture pe Netanyahu.

Într-un discurs, duminică, Netanyahu a afirmat că speră să evite alte alegeri, „dar dacă cineva le va forţa, vom câştiga în stil mare”.