Partid nipon cere guvernului să fie pregătit pentru o posibiă ameninţare nord-coreeană

Partidul Democrat Liberal al Japoniei a declarat, miercuri, că guvernul nipon ar trebui să ia în considerare amenajarea unei capabilităţi pentru a lovi bazele inamice în cazul atacării ţării, invocând ameninţările nucleare şi cu rachete venite dinspre Coreea de Nord.
Sistemul antirachetă THAAD.
Sistemul antirachetă THAAD. (wikipedia.org)

Coreea de Nord a desfăşurat două teste nucleare anul trecut şi a testat patru rachete balistice în această lună, dintre care trei au aterizat în largul coastei Japoniei.

“Actele provocatoare ale Coreei de Nord au atins niveluri pe care ţara noastră pur şi simplu nu le poate ignora”, s-a precizat la un forum de securitate al Partidului Democrat Liberal într-o declaraţie ce va fi trimisă joi premierului Shinzo Abe.

Forumul a cerut guvernului nipon să studieze imediat modalităţi de a lovi bazele inamice în cazul în care Japonia va fi atacată, inclusiv prin desfăşurarea de rachete de croazieră.

În plus, forumul a cerut guvernului să ia imediat în considerare dacă ar trebui să folosească sistemul american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) şi sistemele de rachete Aegis.

“Nu putem irosi nicio clipă să întărim apărarea noastră cu rachete balistice”, a susţinut forumul.

Recomandările, totuşi, nu includ apeluri ca Japonia să exercite o aşa-zisă capacitate pentru a da prima lovitură, care ar presupune atacarea unui inamic înainte ca acesta să poată lansa un atac.

Japonia a susţinut mult timp o politică strict defensivă. Constituţia sa pacifistă, impusă de forţele ocupante americane după cel de-al Doilea Război Mondial, interzice folosirea forţei în afara situaţiilor clare de autoapărare.

SUA are în Japonia un număr de aproximativ 47.000 de soldaţi şi garantează securitatea ţării printr-o alianţă oficială.

În mandatul premierului Abe, Japonia a adoptat în 2015 o lege controversată ce permite armatei ţării să lupte pentru a proteja aliatul SUA.

Criticii susţin că acest lucru ar împinge Japonia în războaie străine care au loc la mare distanţă de ţară.