Partid de opoziţie rus avertizează cu privire la amplificarea represiunii politice şi a torturilor înaintea alegerilor

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Un partid de opoziţie din Rusia, al cărui candidat va concura împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din luna martie, a avertizat cu privire la amplificarea represiunii politice şi a cazurilor de tortură comise în Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării.

Într-o declaraţie publicată online luni, Partidul Iabloko a avertizat cu privire la o serie de atacuri asupra activiştilor politici şi civici din St. Petersburg în ultima lună, inclusiv moartea de la sfârşitul lunii ianuarie a proeminentului activist local Konstantin Siniţin. Alte incidente menţionate în declaraţie includ atacarea fizică a activistului pentru drepturile omului Dinar Idrisov şi răpirea şi aparenta torturare a activiştilor antifascişti Viktor Filinkov, Igor Şişkin şi Ilia Kapustin.

“Iabloko consideră că ceea ce se întâmplă este o represiune orchestrată pentru a suprima activitatea politică şi civică”, scrie în declaraţia partidului.

“Aceasta este o încercare de a intimida activiştii din opoziţie înaintea alegerile prezidenţiale din Rusia”, se precizează în declaraţie, adăugând că acuzaţiile privind torturile ar trebui investigate şi vinovaţii aduşi în faţa justiţiei.

Declaraţia a fost semnată de lidera partidului Iabloko, Emilia Slabunova şi de vicepreşedintele formaţiunii politice în St. Petersburg, Boris Vişnevski.

Iabloko este un partid liberal din opoziţie înfiinţat în 1993, al cărui candidat Grigori Iavlinski este pregătit să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din 18 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe