Partea nevăzută a referendumului din Catalonia înfăţişată de reporterii de la SkyAtlantic [video]

Televiziunea britanică SkyNews a prezentat imagini inedite din timpul represiunii de la 1 octombrie 2017 care a avut loc în Catalonia.
Catalonia, 1 octombrie 2017
Catalonia, 1 octombrie 2017 (captură web)

Pentru ministrul de Interne Juan Ignacio Zoido, care a apărut joi, 18 ianuarie, în Congresul Deputaţilor pentru a da detalii despre operaţiunea ce a avut loc în 1 octombrie în Catalonia (folosind, printre altele, fake-news deja dovedite a fi false) şi pentru a justifica acţiunea poliţiştilor, va fi mai dificil acum să ignore violenţa folosită de poliţie în ziua respectivă sau să o numească fake-new.

Canalul de televiziune SkyAtlantic a difuzat vineri, 19 ianuarie, un reportaj de zece minute, în care jurnaliştii săi, într-un fel de making of, înfăţişează modul în care au acoperit referendumul ce a avut loc în Catalonia. Au apărut imagini fără precedent, dureroase şi crude, ale acţiunilor poliţiei spaniole şi ale Gărzii Civile din Barcelona.

Reportajul face parte din seria Hotspots: On The Frontline, care arată telespectatorilor scenele din spatele activităţii jurnaliştilor, subliniind riscurile la care sunt expuşi şi scenariile devastatoare la care sunt martori. Majoritatea sunt din zonele de război: Afganistan, Siria etc., dar nu numai.

SkyAtlantic este unul dintre canalele britanice de ştiri de televiziune 24 ore SkyNews, lider în Regatul Unit, iar în clipul video de mai sus se pot viziona scenele trăite de jurnaliştii săi în timpul represiunii din timpul referendumului din Catalonia de la 1 octombrie 2017, represiune care se pare să continue încă, dar în alt mod: politic şi folosind instituţiile judiciare în mod abuziv.

La rândul său, Human Rights Watch, organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului, a declarat într-un raport că "poliţia spaniolă a folosit excesiv forţa atunci când s-a confruntat cu demonstranţii în Catalonia, utilizând bastoane pentru a ataca oameni care nu reprezentau nicio ameninţare".

Mai multe informaţii aici.