Parlamentul UE aprobă “cel mai mare acord de comerţ liber din lume” cu Japonia

Parlamentul European, intrarea principala
Parlamentul European, intrarea principala (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Parlamentul European a aprobat miercuri un acord de comerţ liber între Japonia şi UE care acoperă 635 milioane de cetăţeni şi aproape o treime din economia lumii, potrivit Deutsche Welle.

Denumit cel mai mare acord de comerţ liber din lume, Acordul de Parteneriat Economic UE-Japonia, va înlătura tarifele la majoritatea produselor agricole şi industriale; va deschide sectorul serviciilor; va fixa standarde foarte ridicate în materie de forţă de muncă, siguranţă, mediu şi protecţia consumatorilor, şi va duce la eliminarea barierelor netarifare existente în cadrul comerţului.

“La aproape cinci secole după ce europenii au stabilit primele relaţii comerciale cu Japonia, intrarea în vigoare a Acordului de Parteneriat Economic UE-Japonia va propulsa relaţia noastră comercială, politică şi strategică la un nou nivel”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“Parteneriatul economic cu Japonia – cea mai mare zonă comercială negociată vreodată – este acum foarte aproape de a se materializa. [Parteneriatul] va aduce beneficii clare companiilor noastre, fermierilor şi furnizorilor de servicii şi altora”, a declarat Cecilia Malmstrom, comisarul UE pentru comerţ.

474 de parlamentari europeni au votat pentru, 152 au fost împotrivă şi 40 au absentat. Parlamentul nipon a aprobat deja acordul.

Membrii UE trebuie să aprobe de asemene acordul, însă Comisia Europeană a afirmat că se aşteaptă ca acordul cu cea de-a treia economie a lumii va intra în vigoare în februarie 2019.

Companiile UE exportă anual în Japonia produse în valoare de 58 miliarde de euro şi servicii în valoare de 28 miliarde de euro.

Acordul include standarde privind munca, siguranţa, mediul, protecţia consumatorilor şi, pentru prima dată, un angajament specific faţă de acordul pentru climat semnat în Paris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe