Parlamentul ucrainean suspendă cooperarea militară cu Rusia

Soldaţi separatişti pro-ruşi stau de pază la un punct de control în Doneţk, 23 aprilie 2015.
Soldaţi separatişti pro-ruşi stau de pază la un punct de control în Doneţk, 23 aprilie 2015. (Captură Foto)

Parlamentul ucrainean a votat joi suspendarea cooperării militare cu Rusia, într-o mişcare mult-anticipată care semnalează o deteriorare şi mai amplă a relaţiilor dintre cele două state, conform Yahoo News.

Kievul a oferit, de asemenea, ceea ce susţine a fi o nouă confirmare a implicării serviciului rus de informaţii în conflictul separatist din estul ucrainean, susţinând că este vorba de dovezi privind planurile continue ale Rusiei pentru destabilizarea Ucrainei.

Cele cinci acorduri de cooperare dintre Ucraina şi Rusia au fost suspendate de Parlamentul din Kiev, incluzând un acord care oferă armatei ruse drepturi de tranzitare a teritoriului ucrainean pentru a ajunge în Republica Moldova, al cărei teritoriu este parţial controlat de un guvern separatist susţinut de Kremlin.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat brusc după răsturnarea de la putere în februarie 2014 a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. Ulterior, Rusia a anexat peninsula ucrainean Crimeea. Deşi este acuzată de susţinere cu arme şi luptători a rebeliunii separatiste din estul Ucrainei, Moscova neagă acest lucru.

Îndepărtându-se constant de Rusia, Kievul a solicitat tot mai mult ajutor de la NATO, o alianţă militară la care Ucraina doreşte să adere.

Rusia are aproximativ 1.500 de soldaţi staţionaţi în Transnistria, o fâşie separatistă din Republica Moldova care se învecinează cu Ucraina. Anulând drepturile de tranzit pentru aceşti soldaţi, Kievul a creat Rusiei o problemă logistică pentru care nu există o soluţie aparentă imediată.

Departamentul de stat american a declarat că decizia Parlamentului ucrainean nu ar afecta implementarea prevederilor acordului pentru pacea din estul Ucrainei ce a fost semnat în 12 februarie la Minsk.

Tot joi, Ucraina a dezvăluit ceea ce susţine că ar fi noi dovezi care arată că serviciile secrete ruse au jucat un rol decisiv în provocarea tulburărilor din estul ţării începând cu aprilie 2014.

Cei doi cetăţeni ruşi capturaţi sâmbătă sunt ofiţeri activi în Directoratul Principal de Informaţii al Rusiei, a declarat Vitali Naida, şeful Departamentului de contrainformaţii din cadrul Serviciului Securitate al Ucrainei.

Serviciul a publicat numele şi fotografiile altor 12 persoane despre care a declarat că au servit în aceeaşi unitate cu bărbaţii capturaţi, adaugă Yahoo News.

Naida a declarat că unitatea rusă a desfăşurat operaţiuni de sabotaj, a plănuit ambuscade împotriva soldaţilor ucraineni, a instalat mine şi a plasat bombe ce vizau populaţia civilă.

Rusia a confirmat că cei doi luptători capturaţi, care au fost prezentaţi intens de televiziunea ucraineană, sunt cetăţeni ruşi.

Împinsă în corzi, Moscova a recunoscut că cei doi au lucrat în armata sa şi a insistat că în prezent ei nu mai sunt activi, şi că s-au dus în Ucraina ca şi voluntari.

În declaraţiile video postate de Serviciul de Securitate al Ucrainei, cei doi luptători ruşi au declarat că făceau parte dintr-o operaţiune de recunoaştere în regiunea Lugansk când au fost capturaţi sâmbătă, după ce s-a atras asupra lor. Cei doi au mai declarat că sunt membrii unei brigăzi militare din oraşul rus Togliatti şi că au fost trimişi în Ucraina cu peste o lună în urmă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe