Parlamentul, scut în faţa Parchetelor. CSM reacţionează

Bogdan Gabor
Bogdan Gabor (Epoch Times România)

Parlamentarii s-au remarcat în ultima vreme prin blocarea cererilor venite de la Parchete în vederea ridicării imunităţii colegilor lor certaţi cu legea. Joi, la o zi de la votul în cazul Şova, Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat o poziţie oficială în plen în care subliniază că votul parlamentarilor nu trebuie să ducă la imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare.

"CSM îşi exprimă îngrijorarea faţă de recentele situaţii apărute în Parlamentul României prin care a fost blocat sau îngreunat actul de justiţie. Consiliul subliniază că toţi cetăţenii, indiferent de funcţia ocupată, sunt egali în faţa legii şi susţine că principiul separaţiei puterilor în stat trebuie respectat, în primul rând, de reprezentanţii celor trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească", a declarat vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, citat de Mediafax.

CSM susţine că imunitatea parlamentarilor şi a membrilor sau foştilor membri ai Guvernului nu trebuie să conducă la imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie, acestea fiind de competenţă exclusivă a organelor judiciare.

Mai mult, "CSM reaminteşte opinia exprimată de Comisia de la Veneţia, conform căreia respectarea independenţei autorităţilor judiciare este o condiţie indispensabilă peno democraţie stabilă, bazată pe supremaţia legii", a mai afirmat Bogdan Gabor.

De la începutul anului, Parlamentul României a respins deja trei cereri de ridicare a imunităţii unor parlamentari, foşti miniştri - Dan Şova, Varujan Vosganian şi Laszlo Borbely.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne