Parlamentul scoţian susţine al doilea referendum pentru independenţă

Parlamentarii scoţieni sprijină iniţiativa premierului Nicola Sturgeon de a organiza un nou referendum privind independenţa. Astfel, Sturgeon primeşte mandat pentru a cere Londrei permisiunea de a continua demersurile privind referendumul de independenţă.
Nicola Sturgeon - fostul premier al Scoţiei
Nicola Sturgeon - fostul premier al Scoţiei (Captură Foto)

Parlamentul Scoţiei a susţinut marţi – cu 69 voturi la 59 – apelurile premierului Nicola Sturgeon pentru organizarea unui nou referendum pentru independenţă.

Votul în Parlamentul scoţian – care a avut loc cu o zi înainte ca premierul britanic Theresa May să lanseze procedurile oficiale de ieşire a Marii Britanii din UE – îi permite lui Sturgeon să facă o cerere oficială guvernului britanic de a desfăşura referendumul privind independenţa.

Anul trecut, referendumul privind Brexitul a produs neînţelegeri semnificative în Regatul Unit, când Marea Britanie şi Ţara Galilor au votat pentru ieşirea din UE, pe când Scoţia şi Irlanda de Nord au preferat să rămână în blocul european.

Sturgeon a declarat că doreşte să organizeze un referendum pentru independenţă la sfârşitul anului următor sau la începutul lui 2019, când termenii separării Marii Britanii de UE devin clari.

Totuşi, cabinetul lui May a indicat deja că va respinge eforturile lui Sturgeon, susţinând că nu ar fi corect să ceară poporului scoţian să ia o decizie crucială fără a fi informat în mod corespunzător în legătură cu relaţia viitoare a Marii Britanii cu Europa sau cu modul în care va arăta o Scoţie independentă.

Sturgeon, între timp, a insistat că ar fi o poziţie anti-democrată ca guvernul britanic să se opună în cazul în care guvernul scoţian alege să desfăşoare un referendum pentru independenţă.

Scoţia a votat împotriva independenţei în 2014, cu 55 voturi la 45. Totuşi, Sturgeon a susţinut că schimbarea semnificativă a circumstanţelor după votul pentru Brexit justifică un al doilea referendum în Scoţia.

Sturgeon a declarat adunării din Edinburgh, la începutul unei dezbateri, marţi, că Scoţia, ca şi restul Regatului Unit, se află la o “răscruce de drumuri”.

Premierul scoţian a menţionat că, prin declanşarea Articolului 50 de către Londra, “schimbarea devine inevitabilă în ţara noastră”.

“Va exista un impact asupra comerţului, investiţiilor şi a standardelor de viaţă şi un impact asupra naturii societăţii în care trăim”, a avertizat Sturgeon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe