Parlamentul R. Moldova doreşte legiferarea activităţilor cu caracter ocazional

Dacă legea va fi votată în lectură finală zilierul va fi obligat să se încadreze în sistemul public de asigurări sociale şi de asistenţă medicală obligatorii, iar beneficiarul să raporteze Inspectoratului teritorial de muncă.
Familie de tărani la prăşit pe câmp
Familie de tărani la prăşit pe câmp (Epoch Times România)

Activităţile necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de zilieri vor fi pentru prima dată reglementate prin lege. Un proiect în acest sens a fost votat în prima lectură, joi, de Parlamentul de la Chişinău.

Potrivit Legislativului, un lucrător zilier va putea desfăşura activităţi pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămână. Autorii proiectului propun ca plata pentru activitatea zilierului să aibă loc la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi zilier.

Totodată, zilierul are obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale şi de asistenţă medicală obligatorii, în bază de contracte individuale încheiate cu Casa Naţională de Asigurări Sociale şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Conform proiectului de lege, beneficiarul va fi obligat să întreţină un Registru de evidenţă a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activităţii acestora, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registru Inspectoratului teritorial de muncă.

Legislativul de la Chişinău susţine că proiectul ar avea drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forţei de muncă în agricultură, legiferarea raporturilor de muncă temporare ale zilierilor, asigurarea drepturilor şi obligaţiilor angajatorului faţă de zilier şi reglementarea modului de activitate al zilierilor.

Potrivit autorilor proiectului, 30% din populaţia ocupată a ţării ar fi încadrată în activităţi cu caracter ocazional, dintre aceştia 70% fiind implicaţi în lucrări agricole.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe