Parlamentul R. Moldova a legalizat înregistrarea genetică judiciară

Noile prevederi legale stabilesc condiţiile în care poate fi prelevat materialul biologic de la anumite persoane fizice în vederea determinării profilului genetic ADN, în cadrul unei proceduri penale.
Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova (facebook.com/profil Parlamentul RM)

De la 1 ianuarie 2019, în procesul de identificare a infractorilor, în stabilirea identităţii cadavrelor necunoscute, precum şi a persoanelor decedate – victime ale unor situaţii excepţionale sau ale unor infracţiuni cu caracter terorist va fi utilizată informaţia genetică. Parlamentul de la Chişinău a votat vineri, în lectură finală, Legea cu privire la înregistrarea genetică judiciară.

Noua lege stabileşte principiile şi cerinţele de bază ale înregistrării genetice judiciare, de asemenea condiţiile în care poate fi prelevat materialul biologic de la anumite persoane fizice sau din urmele biologice rămase la faţa locului în legătură cu comiterea de infracţiuni în vederea determinării profilului genetic ADN.

Noile prevederi nu se extind asupra raporturilor juridice care apar în cadrul procedurii civile sau în cazurile de ordin personal, ce ţin de stabilirea profilului ADN al fiinţei umane, nici la preluarea informaţiei genetice judiciare in procesul de perfectare şi eliberare a actelor de identitate ce conţin date biometrice.

Analiza genetică judiciară presupune utilizarea unui set de determinări biochimice prin care informaţia deţinută în anumite fragmente necodate ale macromoleculei ADN este transformată într-un cod alfanumeric specific fiecărui individ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe