Parlamentul European a decis laureatele premiului Saharov 2016: Nadia Murad Basee şi Lamia Aji Basharale

Două membre ale minorităţii Yazidi, Nadia Murad Basee şi Lamia Aji Basharale, care au supravieţuit persecuţiilor grupării Statul Islamic, sunt laureatele premiului Saharov pentru drepturile omului în acest an
Nadia Murad Basee şi Lamia Aji Basharale, sunt laureatele premiului Saharov 2016
Nadia Murad Basee şi Lamia Aji Basharale, sunt laureatele premiului Saharov 2016 (europarl.europa.eu)

Nadia Murad Basee Taha şi Lamiya Aji Bashar sunt supravieţuitoare ale sclaviei sexuale la care au fost supuse de organizaţia Statul Islamic (ISIL) şi au devenit reprezentante ale femeilor afectate de campania de violenţe sexuale desfăşurate de ISIL. Ele sunt purtătoare de cuvânt ale comunităţii yazidite din Irak, o minoritate religioasă care a fost victima unei campanii de genocid desfăşurate de militanţii ISIL.

În urma dezbaterii, câştigătoare a premiului Saharov pentru drepturile omului în acest an a fost echipa care a pledat pentru "Nadia Murad şi Lamiya Aji Bashar", cu 12 voturi, urmată de echipa "Can Dündar", care a strâns 11 voturi. Echipa "Mustafa Djemilev" a obţinut doar 7 voturi.

"Cele două fete au fost răpite, au fost supuse unor practici de sclavie sexuală, au fost agresate fizic, au fost torturate. Cele două au avut curajul să scape. Să opună rezistenţă. Vorbim despre două fete care ajută femeile şi copiii care sunt victime ale abuzurilor şi ale traumelor. Încearcă să îi ajute să îşi refacă viaţa şi să îşi refacă comunitatea. Vor să obţină susţinere din partea oricui este dispus să le asculte şi să le ajute în această cauză.

Sunt reprezentate ale păcii, ale luptei împotriva comunismului şi vor să-şi concentreze toate puterile pentru a transmite lumii musulmane un mesaj foarte clar: Extremismul folosit în scopul religiei în care noi credem nu poate fi tolerat.

Nu luptă doar pentru drepturile femeilor, luptă împotriva terorismului, pentru pace şi pentru drepturile fundamentale ale omului. Doar pentru că au reuşit să scape, asta nu înseamnă că lupta lor s-a oprit", a susţinut echipa "Nadia Murad şi Lamiya Aji Bashar.

Povestea fetelor

La 3 august 2014, ISIL a ucis toţi bărbaţii din satul Kocho, din apropierea oraşului irakian Sinjar, de unde sunt originare Aji Bashar şi Murad. După masacru, femeile şi copiii au fost luaţi ca sclavi: toate tinerele, printre care s-au numărat şi Aji Bashar şi Murad şi surorile lor, au fost răpite, cumpărate şi vândute de mai multe ori şi exploatate ca sclave sexuale. Murad şi-a pierdut în masacrul de la Kocho cei şase fraţi şi mama, care a fost ucisă alături de alte 80 de femei în vârstă considerate ca neavând nicio valoare sexuală. Aji Bashar a fost şi ea exploatată ca sclavă sexuală, împreună cu cele şase surori ale ei. A fost vândută de cinci ori, trecând de la un soldat la altul, şi a fost forţată să fabrice bombe şi veste cu explozibil în Mosul, după ce militanţi ai ISIL i-au executat pe fraţii şi pe tatăl ei, notează site-ul Parlamentului European.

În noiembrie 2014, Murad a reuşit să fugă cu ajutorul unei familii din vecini, care a scos-o pe ascuns din zona controlată de ISIL, permiţându-i să ajungă într-o tabără de refugiaţi din nordul Irakului şi, ulterior, în Germania. Un an mai târziu, în decembrie 2015, Murad a luat cuvântul în cadrul primei şedinţe a Consiliului de Securitate al ONU dedicate traficului de fiinţe umane, cu un discurs emoţionant în care şi-a descris experienţa. În septembrie 2016, a devenit prima ambasadoare a bunăvoinţei a Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) pentru demnitatea supravieţuitorilor traficului cu fiinţe umane, iar de atunci participă la iniţiative mondiale şi locale de sensibilizare cu privire la situaţia critică a nenumăratelor victime ale traficului de fiinţe umane. În octombrie 2016, Consiliul Europei i-a decernat Premiul Václav Havel pentru drepturile omului.

Aji Bashar a încercat să fugă de mai multe ori şi a reuşit, în cele din urmă, să evadeze cu ajutorul familiei, care a plătit traficanţi locali. Pe când încerca să treacă frontiera kurdă, pentru a ajunge pe teritoriul controlat de guvernul irakian, urmărită fiind de militanţi ai ISIL, în calea lor a explodat o mină, ucigând două dintre persoanele care o însoţeau şi rănind-o grav şi pe ea. În urma accidentului, Aji Bashar şi-a pierdut aproape complet vederea. Din fericire, a reuşit să scape şi a fost în cele din urmă trimisă la tratament în Germania. Acolo şi-a regăsit fraţii care supravieţuiseră. De când starea de sănătate i s-a îmbunătăţit, Aji Bashar se implică activ în campaniile de sensibilizare cu privire la situaţia dificilă a comunităţii yazidite şi continuă să ajute femeile şi copiii care sunt victime ale practicilor de sclavie şi ale atrocităţilor comise de ISIL, se mai notează pe site-ul Parlamentului European, europarl.europa.eu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură