Parlamentul elen aprobă măsuri de austeritate suplimentare

Parlamentul elen a adoptat noi măsuri de austeritate, precum tăierea pensiilor, pentru a debloca o altă tranşă din pachetul de bailout. Protestele împotriva celui mai recent proiect de lege privind austeritatea a devenit violent înaintea votului din Parlamentul elen.
Premierul elen Alexis Tsipras.
Premierul elen Alexis Tsipras. (Getty Images)

Toţi cei 153 de parlamentari din coaliţia de guvernare a premierului Alexis Tsipras au votat o legislaţie care include noi tăieri ale pensiilor şi scutiri de taxe mai mici, pe baza cărora Grecia urmează să economisească 4,9 miliarde de euro până în 2021.

Toţi parlamentarii din opoziţie prezenţi în camera cu 300 de locuri au respins pachetul măsurilor de austeritate cerut de creditorii internaţionali înaintea eliberării unei noi tranşe din ajutoarele financiare.

Atena are nevoie de fondurile de salvare financiară (bailout) pentru a rambursa o datorie 7,5 miliarde de euro în luna iulie a acestui an. Fondurile vor fi deblocate doar dacă Grecia respectă obiectivele fiscale stipulate de creditorii săi.

“Ţara noastră este transformată într-o colonie a austerităţii”, a declarat Kyriakos Mitsotakis, parlamentar conservator din opoziţie, în timpul dezbaterii asupra proiectului de lege, descriind reducerile suplimentare drept un “coşmar” pentru persoanele cu venituri reduse.

Tsipras a declarat că adoptarea legislaţiei va permite Greciei să stea pe propriile picioare începând de vara următoare, fără intervenţia unor creditori precum Fondul Monetar Internaţional (FMI).

El a acuzat opoziţia că anunţă în mod constant o catastrofă care “nu a sosit”.

Dimitris Tzanakopoulos, purtător de cuvânt al guvernului, a declarat postului de televiziune Skai TV că creditorii Greciei, FMI şi Germania se află “pe ultima sută de metri a unor negocieri foarte dure” privind un compromis care ar trebui să permită grecilor să revină pe pieţele de obligaţiuni în 2018.

Pachetul de austeritate votat joi reduce scutirile de taxe de la 8.600 de euro la aproximativ 5.700 de euro, dar creşte beneficiile chiriaşilor cu venituri mici şi părinţilor cu copii, şi subvenţiile pentru îngrijirea copiilor.

Votul a avut loc după a doua zi de proteste conduse de sindicatele muncii, când cel puţin 10.000 de persoane au demonstrat joi în faţa clădirii Parlamentului.

Tineri mascaţi s-au separat de mulţimea de manifestanţi paşnici şi au început să arunce cu bombe incendiare asupra forţelor de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

Protestele din Atena şi Salonik au fost, de asemenea, însoţite de o grevă generală în cursul zilei de miercuri.

Premierul Tsipras a sosit la putere în 2015 promiţând că va anula măsuri de austeritate impuse în timpul primelor două pachete de bailout acordate Greciei de creditorii externi.

Dar, la scurt timp, guvernul său a avut de înfruntat un default şi un val de retrageri masive de bani de la bănci şi, ulterior în acel an, a semnat un acord pentru cel de-al treilea pachet de salvare financiară.

Anul trecut, Grecia a avut o datoria publică imensă, echivalentă cu 179% din PIB-ul naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe