Parlamentul britanic va vota acordul final pentru Brexit

Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Parlamentul britanic urmează să examineze şi să supună votului orice variantă de acord final pentru Brexit, a anunţat luni guvernul.

Este o concesie făcută rebelilor Partidului Conservator, care au cerut mai multă putere în acest proces şi au ameninţat că vor întârzia procesul cu numeroase amendamente la un proiect de lege cheie de care Marea Britanie are nevoie pentru a întrerupe cu adevărat legăturile cu Uniunea Europeană.

“Pot confirma acum că, după ce vom ajunge la un acord, vom prezenta o parte a legislaţiei iniţiale pentru implementarea acestuia”, a declarat parlamentarilor secretarul britanic pentru Brexit, David Davis.

“Acest lucru înseamnă de asemenea că Parlamentului i se va oferi timp pentru a dezbate, a examina şi vota acordul final pe care îl încheiem cu Uniunea Europeană. Acest acord va rezista doar dacă Parlamentul îl aprobă”, a mai precizat Davis.

Secretarul pentru Brexit a făcut anunţul în condiţiile în care Camera Comunelor se pregăteşte să dezbată marţi proiectul de lege privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Proiectul privind retragerea din UE urmăreşte atât să finalizeze aderarea Marii Britanii la UE, cât şi să transfere reglementările legale ale UE în legea britanică. Criticii susţin că proiectul, în forma sa actuală, oferă guvernului prea multe puteri şi parlamentarii au propus 186 de pagini de amendamente.

Tot în cursul zilei de luni, lideri ai oamenilor de afaceri de pe ambele părţi al Canalului Mânecii i-au cerut premierului britanic Theresa May să accelereze discuţiile privind Brexitul, întrucât nesiguranţa privind viitorul relaţiilor comerciale ameninţă locurile de muncă şi investiţiile.

May s-a întâlnit cu 15 grupuri ale oamenilor de afaceri în biroul său de pe Downing Street, cerându-le să îi susţină strategia privind Brexitul şi să convingă companiile să nu îşi mute sediile în străinătate.

Directorii care au participat la întâlnire au cerut guvernului ei să accelereze discuţiile privind Brexitul pentru a se putea începe negocierea unui nou acord comercial cu blocul european.

“Sectorul afacerilor este extrem de îngrijorat de ritmul lent al negocierilor şi lipsa progresului”, a afirmat Emma Marcegaglia, preşedintă a BusinessEurope, un grup de lobby care reprezintă companii din mai multe ţări europene, inclusiv Marea Britanie.

Uniunea Europeană a refuzat să discute despre comerţ înainte să se înregistreze “suficiente progrese” vizând obligaţiile financiare ale Marii Britanii, drepturile cetăţenilor şi frontiera irlandeză.

May doreşte să cadă de acord cu UE asupra unei perioade de implementare de aproximativ 2 ani din momentul în care Marea Britanie iese din UE, în martie 2019. În timpul acestei perioade, accesul său la piaţa unică UE să rămână în mare parte neschimbat, în timp ce vor fi stabilite noi aranjamente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe