Parlamentarii ucraineni obligaţi să îşi declare activele online – ceasuri scumpe, automobile de lux, relicve sfinte şi stive de bani

Funcţionarii publici ucraineni şi-au dezvăluit averile de milioane sub formă de numerar, automobile de lux şi chiar relicve sfinte, după intrarea în vigoare a unei noi legi anti-corupţie. Mişcarea a fost apreciată de activiştii din Kievul lovit de corupţie.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Ucrainenii au aflat, luni, cât de mare este distanţa dintre veniturile lor şi cele ale oficialilor aleşi. Duminică seara, a expirat termenul limită pentru o nouă reglementare anticorupţie, obligând parlamentarii din întreaga ţară să-şi publice pe Internet averile pe care le deţin.

Într-o ţară unde salariul mediu lunar este de aproximativ 200 de dolari, preşedintele Petro Poroşenko a dezvăluit că are o avere de aproximativ 26,3 milioane de dolari. O mare parte din această avere provine din perioada în care a condus cea mai de succes companie ucraineană pentru dulciuri şi deşi când a fost ales la conducerea ţării a jurat că îşi va vinde fabricile de ciocolată, încă nu a făcut-o.

Premierul Volodimir Groisman a declarat o sumă mare de bani – 1,2 milioane de dolari în grivne ucrainene şi 460.000 de euro – deţinută în numerar şi ceasuri de lux în locuinţa sa.

Baza de date, ce include aproximativ 50.000 de oficiali şi poate fi cercetată public, a dezvăluit, de asemenea, că aceştia dispun de numeroase automobile de lux, grămezi de bijuterii şi terenuri, ca şi active mai bizare, precum relicve sfinte şi un bilet pentru un zbor comercial în spaţiu.

Declaraţiile au mai arătat că mulţi dintre legiuitori sunt înclinaţi să îşi păstreze averile în afara sistemului bancar ucrainean.

Activiştii au lăudat reglementarea, pe care Groisman a comparat-o, săptămână trecută, cu un salt dintr-un avion.

Olexandra Ustinova de la Centrul Ucrainean pentru Acţiune împotriva Corupţiei, a susţinut că, aceasta este “un nou tip de revoluţie în Ucraina” şi a cerut forţei anti-corupţie a guvernului să lanseze imediat investigaţii.