Parlamentarii ruşi au aprobat lista neagră a site-urilor web

Un protestatar rus deţiunut priveşte printr-o fereastră a dubei de poliţie în care este reflectată Duma Rusiei, mai 2012
Un protestatar rus deţiunut priveşte printr-o fereastră a dubei de poliţie în care este reflectată Duma Rusiei, mai 2012 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)

Camera inferioară a Parlamentului rus a aprobat un proiect de lege care dă guvernului puterea de a include pe o listă neagră site-urile web ce conţin ceea ce oficialii consideră ca fiind materiale inacceptabile, potrivit unui raport VOA.

Duma de Stat a votat miercuri această măsură, despre care susţinătorii spun că este menită să protejeze tinerii de pornografie infantilă şi informaţii despre sinucidere şi consumul de droguri.

Mişcarea vine la o zi după ce versiunea în limba rusă a Wikipedia şi-a închis site-ul timp de 24 de ore, în semn de protest faţă de proiectul de lege.

Marţi, pagina principală a Wikipedia în limba rusă a afişat un logo de închidere a site-ului şi mesajul că legislaţia ar putea duce la crearea unei cenzuri extrajudiciare a internetului din Rusia. Wikipedia a comparat propunerea legislativă cu firewall-ul restrictiv ce acţionează pentru a cenzura accesul la internet în China şi a cerut cititorilor să se opună măsurii.

Amendamentul la lege este controversat chiar şi în rândul autorităţilor ruse. Ministrul rus al Comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov, s-a folosit marţi de reţeaua socială Twitter pentru a critica proiectul de lege şi închiderea temporară a Wikipedia. "Eu nu susţin decizia Wiki de a închide temporar site-ul", a scris el. "Dar acest pas este o reacţie importantă din partea societăţii, un semn că trebuie să modificăm proiectul de lege."

Consiliul pentru Drepturile Omului din Rusia, un grup consultativ al guvernului, a criticat şi el modificarea legislaţiei, declarând că aceasta ar putea duce la blocarea "masivă" a site-urilor cu conţinut juridic.

Susţinătorii măsurii spun că modificarea este menită doar să protejeze copiii de informaţii care dăunează sănătăţii şi dezvoltării lor.