Parlamentarii olandezi votează în favoarea acordului UE-Ucraina

Acordul de Asociere UE-Ucraina s-a mai apropiat cu un pas de momentul în care va intra în vigoare, după ce camera inferioară a parlamentului din Olanda a votat favorabil pentru ratificarea acordului. Următoarea oprire: un vot în Senatul olandez.
Sediul Parlamentului olandez, în Haga.
Sediul Parlamentului olandez, în Haga. (Captură Foto)

Camera inferioară a Parlamentului olandez a votat în favoarea ratificării Acordului de Asociere UE-Ucraina, urmând ca un vot în camera superioară – Senatul – să fie ultimul pas de făcut înainte ca acordul, care a fost semnat în martie 2014, să intre în cele din urmă în vigoare.

Era de aşteptat ca acordul să primească un vot favorabil în Camera Reprezentanţilor, în condiţiile în care coaliţia de guvernare se bucură de o majoritate acolo.

Se preconizează că votul din Senat va avea loc doar după alegerile parlamentare olandeze din 15 martie, în ciuda faptului că actuala componenţă a Senatului nu va fi afectată de alegerile generale.

Olanda este singura ţară UE care nu a ratificat încă Acordul de Asociere cu Ucraina, după ce 61% dintre olandezi au votat împotriva sa în cadrul unui referendum, în aprilie 2016.

Deşi rezultatul referendumului a fost doar consultativ, guvernul olandez a decis să negocieze cu celelalte 27 state membre UE o anexă suplimentară obligatorie la Acordul de Asociere.

Anexa, care nu schimbă textul acordului actual, a fost adoptată în timpul unui summit UE desfăşurat la Bruxelles în decembrie 2016 şi a evidenţiat, printre alte lucruri, faptul că acordul UE-Ucraina nu oferă Kievului dreptul de a deveni membru al blocului european sau de a primi garanţii privind un suport militar din partea UE.