Parlamentarii nu se lasă! Vin din nou cu o lege a pensiilor speciale pentru aleşii locali

PSD, PNL, UDMR şi PMP şi-au dat mâna şi au venit cu un nou proiect legislativ în baza căruia primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene urmează să aibă pensii speciale, sumele urmând să fie plătite din bugetele locale.
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE: PNL nu va susţine acest proiect, a declarat deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte al partidului, precizând că recomandarea conducerii partidului pentru parlamentarii liberali care au semnat proiectul este de a îşi retrage semnăturile, relatează HotNews.

* * *

Pe agenda Parlamentului a intrat din nou un proiect de lege vizând acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. Proiectul este iniţiat de parlamentari din toate partidele politice, cu excepţia USR, relatează Hotnews.

Concret, proiectul prevede că, începând cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu legea au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limita de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.


Indemnizaţia pentru limita de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.

Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate complete şi se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată, se mai arată în proiect.

Finalmente, legiuitorii propun ca aleşii locali care au fost condamnaţi defintiv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, a unei infracţiuni de corupţie, să nu beneficieze de pensie specială.

Nici aleşii locali care la data îndeplinirii condiţiei vârstei standard de pensionare sunt urmăriţi penal sau trimişi în judecată pentru comiterea, în exercitarea funcţiei, a unor infracţiuni de corupţie, nu sunt îndreptăţiţi la indemnizaţie, până la pronunţarea definitivă a instanţei de judecată. În cazul achitării, aceştia vor putea cere şi obţine indemnizaţia pentru limita de vârstă de la data îndeplinirii condiţiei de vârstă.

Reamintim că acesta este cel de al doilea proiect vizând acordarea de pensii speciale pentru aleşii locali, după ce proiectul adoptat în 2016 a fost declarat, în două rânduri, neconstituţional, pe motiv că normele pe care acesta le reglementa nu îndeplineau condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate cu privire la natură juridică a "indemnizaţiei pentru limită de vârstă", sfera beneficiarilor săi şi modul de stabilire şi calcul al indemnizaţiei şi nu este indicată nici sursa de finanţare.

Aşadar, în noul proiect, iniţiatorii propun surse de finanţare, mai exact bugetele locale:

"Prezenta propunere legislativă a avut în vedere criticile formulate de Curtea Constituţională a României şi a asumat toate observaţiile formulate în această decizie. Propunem ca sursă de finanţare bugetele administraţiilor publice locale, care vor evidenţia, în capitol bugetar distinct de cheltuieli, începând cu programul bugetar pentru anul 2019, sumele necesare pentru plata indemnizaţiilor. O precizare importantă este aceea că legea dispune pentru viitor, iar îndemnizaţia se acordă exclusiv pentru mandatele complete de primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene", se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul, citată de Hotnews.

Iniţiatorii legii sunt

deputaţi - PSD: Bogdan Gheorghe-Dănuţ, Găină Mihăiţă, Marica Petru-Sorin, Nistor Laurenţiu, Roman Ioan Sorin, Toma Ilie;
deputaţi - PNL: Bumb Sorin-Ioan, Heiuş Lucian-Ovidiu, Olar Corneliu, Răcuci Claudiu-Vasile;
deputaţi - UDMR: Ambrus Izabella-Agnes, Bende Sandor, Benedek Zacharie, Erdei Dolóczki Istvan, Farago Petru, Magyar Loránd-Bálint;
senatori - PSD: Avram Nicolae, Savin Emanoil, Trufin Lucian;
senatori - PMP: Baciu Gheorghe, Ionaşcu Gabi.