Parlamentarii europeni condamnă Rusia şi susţin "Parteneriatul Estic"

Deputaţii Parlamentului European au declarat, miercuri, la Strasbourg, despre susţinerea ţărilor Parteneriatului Estic şi au criticat dur poziţia Rusiei. Cu referire la presa internaţională, reprezentantul Partidului Popular European, Elmar Brok, a numit "inadmisibilă situaţia în care ţări ca Rusia folosesc preţul energiei ca instrument de blocaj a dreptului la libera alegere a unui sau altui stat". Vicepreşedintele Grupului Alianţei Progresive a Socialiştilor şi Democraţilor, Libor Roucek (Cehia), a reamintit că "alegerea reprezintă bazele democraţiei". "Popoarele Ucrainei, Moldovei, Georgiei au făcut alegerea şi au aderat la Parteneriatul Estic. Aici se lucrează intens asupra reformelor, asupra îndeplinirii condiţiilor...Acest proces trebuie încheiat la Vilnius semnând Acordul cu Ucraina şi parafând documentul cu Georgia şi Moldova", consideră el.

Potrivit lui, UE "nu are nevoie de noi războaie reci în Europa, o nouă cortină de fier, o nouă împărţire a Europei între Vest şi Est". Deputatul din partea grupului partidelor liberale, Kristiina Ojuland a declarat că acţiunile Rusiei "demonstrează sancţiunile specifice împotriva exportului ucrainean, embargo pentru vinul moldovenesc, ameninţări în adresa Armeniei". "Toate acestea sunt atacuri directe împotriva suveranităţii acestor state, împotriva dreptului lor la libera alegere a partenerilor. Europa trebuie să reacţioneze. Solidaritate şi unitate - acestea sunt cuvintele cheie ale acţiunilor noastre în următoarele luni. Trebuie să fim împreună împotriva presiunilor exercitate de Kremlin, împotriva provocărilor. Trebuie să deschidem pieţele noastre pentru vinul moldovenesc, trebuie să-i arătăm lui Putin că metodele lui sunt inadmisibile pentru UE", consideră europarlamentarul. Deputatul Charles Tennok a criticat, din numele conservatorilor, acţiunile Rusiei şi a declarat despre necesitatea de a "demonstra prietenie ţărilor Parteneriatului Estic".

Europarlamentarul Monica Macovei consideră că Moldova se poate adresa la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) cu solicitarea de a atrage Rusia la răsundere pentru încălcarea Acordului general cu privire la tarife şi comerţ. Ea a promis, pe blogul său, să se adreseze Comisiei Europene cu solicitarea de a susţine acest demers. În opinia Monicăi Macovei, Moldova este în drept să ceară despăgubiri pentru pierderile suportate în urma embargoului impus de Rusia la importul de vin moldovenesc.