Parlamentarii danezi îşi lasă gadget-urile acasă în timpul unei călătorii în Rusia

Membrilor Comisiei pentru politică externă a Parlamentului danez li s-a cerut să îşi lase acasă smartphone-urile, tabletele şi laptopurile în timpul unei vizite în Rusia, într-un moment în care temerile privind securitatea sunt tot mai intense.
Fostul ministru danez de externe, Martin Lidegaard.
Fostul ministru danez de externe, Martin Lidegaard. (Captură Foto)

“La revedere smartphone”, a declarat fostul ministru de Externe, Martin Lidegaard, din Partidul Social Liberal într-un mesaj postat pe Facebook.

“În drum spre Rusia, cu membri ai Comisiei pentru Politică Externă, unde am fost sfătuiţi să nu ne aducem gadget-urile din cauza securităţii”, a scris Lidegaard.

În perioada mandatului său ca ministru de Externe, Lidegaard a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru un război hibrid lansat de Rusia.

Nick Haekkerup din Partidul Social Democrat, principalul partid de opoziţie din Danemarca, a declarat pe Facebook că va trebui să se descurce timp de o săptămână fără Internet, mailuri şi reţele sociale.

“Călătoresc cu delegaţia Comisiei pentru Politică Externă şi, din motive de securitate, ni s-a cerut să lăsăm acasă totul precum iPhone, iPad sau alte dispozitive”, a precizat Haekkerup.

Miniştrii danezi au fost ţinta mai multor atacuri cibernetice în 2015 şi 2016 desfăşurate de un grup de hackeri străini, finanţat de un stat, a declarat un raport publicat în luna februarie de o unitate pentru securitate cibernetică din cadrul Ministerului danez al Apărării.

Unitatea a refuzat să specifice ce stat a finanţat grupul de hackeri, dar a precizat în raportul său că Rusia şi China au capabilităţi extinse pentru a desfăşura spionaj cibernetic.

Ameninţarea atacurilor cibernetice împotriva autorităţilor şi companiilor daneze continuă să fie “foarte ridicată”, conform raportului.