Parlamentari PSD-ALDE, condamnaţi definitiv dar păstraţi în funcţii. USR cere invalidarea mandatelor

Uniunea Salvaţi România a solicitat oficial invalidarea mandatelor pentru cinci parlamentari de la PSD şi ALDE care se află în incompatibilitate sau conflict de interese.
Dan Barna(USR),
Dan Barna(USR), (Florin Chirila/Epoch Times)

Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost somate să ceară Comisiilor juridice, de disciplină şi imunităţi ale Parlamentului să constate că sunt cinci parlamentari ce deţin ilegal mandatele, fiind condamnaţi definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru incompatibilitate sau conflict de interese. Sesizarea a fost înaintată de către deputatul USR Adrian Prisnel.

Cei cinci parlamentari care, potrivit legii, au interdicţie timp de trei ani de a exercita funcţia de parlamentar, sunt deputaţii Steluţa Gustica Cătăniciu (ALDE), Ioan Sorin Roman (PSD), Matei Suciu (PSD) şi senatorii Ovidiu Cristian Dan (PSD) şi Resmeriţă Cornel Cristian (PSD).

Potrivit USR, solicitările au fost transmise în contextul în care majoritatea PSD-ALDE a forţat astăzi adoptarea în Camera Deputaţilor a unei legi iniţiate de deputatul PSD Florin Iordache care şterge acte emise de Agenţia Naţională de Integritate şi hotărâri definitive şi irevocabile ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind parlamentarii care se află în conflict de interese.

"Majoritatea PSD-ALDE a adus Parlamentul într-o situaţie gravă de ilegalitate şi neconstituţionalitate prin ignorarea deliberată a legilor, a Constituţiei şi a hotărârilor judecătoreşti definitive în cazul celor cinci senatori şi deputaţi care se află în incompatibilitate sau conflict de interese şi care ar trebui să-şi piardă mandatele. În loc să aplice legea şi Constituţia României, PSD dă o altă lege prin care se şterg hotărâri definitive ale instanţelor de judecată să-şi scape prietenii politici. Este un abuz şi un precedent care face de ruşine Parlamentul. Orice cetăţean al acestei ţări se supune legii; PSD vrea să fie deasupra legii", a declarat Adrian Prisnel.

Stelian Ion şi Cristian Seidler, deputaţi USR, au arătat în plenul Camerei Deputaţilor că legea Iordache este cu dedicaţie şi că aceasta încalcă atât Constituţia cât şi recomandarea Comisiei Europene, formulată în noiembrie, în Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi verificare, potrivit căreia Parlamentul trebuie să rezolve cu celeritate şi transparenţă cazurile celor cinci parlamentari.

De această lege ar beneficia deputata ALDE Steluţa Gustica Cătăniciu pentru care Agenţia Naţională de Integritate a dat, în 2013, o decizie de conflict de interese, confirmată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie printr-o decizie definitivă, în 2015.