Paris: Ciocniri violente între poliţie şi “vestele galbene”. Un manifestant îşi pierde o mână în urma exploziei unei grenade

Protest al “vestelor galbene” în apropierea Arcului de Triumf din Paris, 9 februarie 2019
Protest al “vestelor galbene” în apropierea Arcului de Triumf din Paris, 9 februarie 2019 (Getty Images)

Protestele "vestelor galbene" de sâmbătă din Paris au fost marcate din nou de ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, iar un protestatar chiar şi-a pierdut o mână după explozia unei grenade GLI-F4. Martorii oculari au declarat pentru AFP că grenada a fost lansată de poliţişti pentru a dispersa o mulţime de manifestanţi care încercau să îşi croiască drum în sediul Adunării Naţionale a Franţei, potrivit Express.co.uk.

Totuşi, încă sunt neclare circumstanţele acestui incident, care avut loc sâmbătă în jurul amiezii, ora locală.

Victima este un “fotograf al vestelor galbene” care era ocupat cu fotografierea persoanelor ce se împingeau înspre gardul din jurul sediului Adunării Naţionale, camera inferioară a Parlamentului, când a avut loc detonarea grenadei, potrivit martorilor care au discutat AFP.

În imaginile postate pe Internet, câţiva medici pot fi văzuţi alergând spre victimă, care stă pe jos şi îşi ţine mâna rănită.

Prefectura Poliţiei din Paris a confirmat pentru Le Figaro că “manifestantul rănit” a fost dus la un spital local de către serviciul de pompieri.

Explozia grenadei a avut loc pe fondul amplificării ciocnirilor dintre manifestanţi şi poliţişti în timpul celui de-al 13-lea protest de weekend consecutiv desfăşurat de mişcarea "vestelor galbene" în Paris şi în alte oraşe, precum Montpellier, Lille, Nantes, Rennes, Brest, Caen şi Lorient.

Cel puţin 10 turbulenţi au fost reţinuţi de poliţie, potrivit unor rapoarte media.

Înaintea incidentului şocant de sâmbătă, "vestele galbene" au confirmat că nu îi vor mai informa pe oficialii locali despre protestele lor din Paris. Mişcarea a invocat o serie de răni grave suferite de unii manifestanţi în timpul ciocnirilor cu poliţia ca motiv pentru această decizie.

Protestele au izbucnit în 17 noiembrie 2018 ca răspuns la planurile lui Macron de a creşte taxa pe carburanţi şi costurile la combustibil, însă acestea s-au transformat în scurt timp într-o manifestare mai amplă a nemulţumirii cetăţenilor faţă de politicile economice liberale ale lui Macron şi a distanţării de populaţie. De altfel, Macron a fost numit preşedintele celor bogaţi.

Mişcarea a devenit o platformă extinsă împotriva establishmentului, existând planuri de a participa chiar la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.

La începutul acestei săptămâni, Luigi Di Maio, liderul Mişcării anti-establishment Cinci Stele din Italia şi vicepremier, a nemulţumit Franţa când s-a întâlnit marţi cu membri ai "vestelor galbene" pentru a-şi exprima suportul.

Ca răspuns, administraţia preşedintelui francez Emmanuel Macron şi-a rechemat ambasadorul din Italia şi oficialii francezi au condamnat “interferenţa” italienilor.