Părinţii vin cu revendicări la Direcţia de Educaţie a Primăriei: Nu ne otrăviţi copiii

Mai mulţi părinţi nemulţumiţi de atitudinea autorităţilor municipale faţă de copiii din instituţiile şcolare şi preşcolare au protestat, luni, în faţa Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport din Chişinău, solicitând tragerea la răspundere a celor implicaţi.
Protestul părinţilor din faţa Direcţiei Generale Educaţie
Protestul părinţilor din faţa Direcţiei Generale Educaţie (Epoch Times România)

La protestul de luni seara, din faţa Primăriei, şefa Direcţia Generaă Educaţie, Tineret şi Sport (DGEST), Tatiana Tverdohleb nu a ieşit să vorbească cu părinţii, motivând că ar fi fost suspendată din funcţie pe perioada anchetei, la întâlnirea cu părinţii fiind trimis adjunctul aceasteia, care va ocupa şi funcţia de şef interimar al instituţiei, Valentina Cujba.

Părinţii prezenţi la protest au venit cu pancarte şi pe toată perioada aflării în faţa clădirii au scandat „Nu ne otrăviţi copiii”, „La puşcărie”, „Tverdohleb la puşcărie”, „Corupţia ucide”, „Tverdohleb demisia”, „Vrem dreptate”, „Nu ne omorâţi copiii”, „Criminalii după gratii”, „Jos mafia din Direcţia Educaţiei”.

„Eu vreau să vă aduc la cunoştinţă că DGEST nu face licitaţii la produsele alimetare. Eu cred că nu e cazul să învinuiţi toată lumea din Chişinău pentru ceea ce s-a întâmplat. Acum se desfăşoară ancheta de serviciu, o să vedem persoanele care se fac vinovate, iar dvs. veniţi, astăzi, cu aceste obiecţii doar la DGETS. Mai sunt implicate şi alte structuri, sunt instituţii care sunt responsabile nemijlocit de calitatea produselor”, a declarat Cujba, practic victimizind DGETS în faţa părinţilor nemulţumiţi.

Ulterior părinţii au înaintat Direcţiei Generale şi guvernării Republicii Moldova câteva revendicări spre soluţionare:

  • Asumarea responsabilităţii de către DGETS pentru încălcările comise şi adresarea de scuze publice. Pedepsirea tuturor persoanelor implicate: funcţionari publici, directori de grădiniţe, depozitări, personal medical.

  • Demisia şi sancţionarea şefei DGETS, Tatiana Tverdohleb şi a şefilor DETS de sector şi a tuturor angajaţilor implicaţi, pentru iresponsabilitatea de serviciu şi admiterea pericolelor pentru sănătatea copiilor din grădiniţele de statistică.

  • Crearea unui mecanism transparent şi corect al efectuării licitaţiilor publice.

  • Informarea producătorilor locali despre achiziţii publice pentru excluderea, intermedierea şi riscul minimizării calităţii.

  • Crearea unui mecanism legal prin care părinţii să poată controla organizarea procesului de alimentare în grădiniţe. Asigurarea accesului delegaţiilor părinţilor la controlul produselor achiziţionate.

  • Organizarea sistemului de videomonitorizare în blocurile alimentare din grădiniţe şi şcoli.

Amintim că, săptămâna trecută, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a desfăşurat un şir de percheziţii la mai mulţi agenţi economici care livrau produse alimentare către instituţiile şcolare şi preşcolare, precum şi la unii funcţionari publici din cadrul Direcţiilor Educaţie, Tineret şi Sport, responsabile de selectarea agenţilor respectivi. În urma investigaţiilor au fost reţinute în jur de 20 de persoane, agenţi economici şi funcţionari publici, inclusiv şefi ai DETS din sectoarele capitalei. Şefa DGETS, Tatiana Tverdohleb nu a fost reţinută, aceasta fiind doar suspendată din funcţie pe durata desfăşurării anchetei. Notabil este faptul că aceasta se declară nevinovată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe