Părintele FNI, Sorin Ovidiu Vîntu cercetat într-un nou dosar penal

Sorin Ovidiu Vintu
Sorin Ovidiu Vintu (Epoch Times România)

Eliberat din închisoare în noiembrie anul trecut, Sorin Ovidiu Vîntu este urmărit penal într-un nou dosar. Acuzaţiile ce i se aduc părintelui FNI sunt de instigare la delapidare şi spălare de bani. Faptele ar fi fost comise în perioada 2007-2008 şi privesc operaţiuni realizate la nivelul SC PSV Company SA, fostă Petromservice.

Potrivit Mediafax, care citează oficiali din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dosarul este disjuns din cel cunoscut sub numele de "Petromservice".

Procurorii i-au adus la cunoştinţă faptele de care este acuzat. Sorin Ovidiu Vîntu a fost luni la Parchetul instanţei supreme, fiind citat de anchetatori, mai precizează sursa citată.

Sorin Ovidiu Vîntu, care, de la eliberarea din închisoare se ocupă de "educarea" românilor, "explicându-le" pe Facebook că vor rămâne săraci şi slugi dacă nu schimbă clasa politică, are două condamnări la închisoare la activ.

SOV a fost condamnat la un an de închisoare pentru şantajarea deputatului (fost PSD) Sebastian Ghiţă, bun prieten al premierului român şi la doi ani de închisoare pentru favorizarea lui Nicolae Popa, fostul director Gelsor.

La jumătatea lunii iulie 2014, SOV a primit o nouă condamnare: şase ani şi două luni de închisoare, în dosarul Petromservice. Decizia nu este însă definitivă.

Reamintim în context că SOV a fost reţinut pe 23 ianuarie 2014 de către forţele de poliţie şi dus la Parchetul General, fiind suspectat că ar fi vrut să părăsească ţara folosind acte false.

"În cauză există indicii temeinice că numitul Vîntu Sorin Ovidiu, cu ajutorul unor documente de identitate falsificate, cu participarea unor persoane necunoscute, a determinat eliberarea unui buletin de identitate şi a unui paşaport de către autorităţile din Republica Moldova, având aplicată fotografia sa şi datele de identitate ale unei persoane fictive, fapte prevăzute de art. 26 rap. la art. 288, art. 291, art. 293 şi art. 323 din Codul penal", informa Parchetul General la momentul respectiv.

Dosarul Petromservice

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu, în iulie 2014, la şase ani şi două luni de închisoare cu executare, în dosarul Petromservice. Liviu Luca a fost condamnat la şase ani, iar Octavian Ţurcan a fost condamnat la nouă ani. Decizia tribunalului nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhâlţeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimişi în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, pentru complicitate la delapidare şi spălare a banilor.

Conform procurorilor, în 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA achiziţionând 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE.

"În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar", a arătat Parchetul instanţei supreme.

Anchetatorii au stabilit faptul că Sorin Ovidiu Vîntu l-a ajutat pe Liviu Luca la administrarea companiei, prin finanţarea preluării pachetului de acţiuni.

Potrivit procurorilor, un rol important l-a avut şi Octavian Ţurcan, cel care intermedia relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau şi cu băncile din această ţară.

SC Petromservice SA a vândut în 2007 activitatea de servicii petroliere, pentru care a primit suma totală de cca 325 milioane euro.

"Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât că lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari", au arătat procurorii.

Sorin Ovidiu Vîntu este deţinut în penitenciar, fiind condamnat definitiv de instanţa supremă, în 24 ianuarie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa.

Vîntu a mai fost trimis în judecată, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi alte şapte persoane, în 31 ianuarie, pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la cca 12 milioane de euro.

Acesta este judecat şi în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne