Parfumul care i-a fascinat pe John F. Kennedy şi Cary Grant

Albert Fouquet, fiul unui aristocrat parizian ce făcea parte din selecta societate franceză la începutul secolului al XX-lea, a reuşit să creeze un parfum pentru uz personal cu diferite esenţe, care, ulterior, a devenit celebru şi este folosit de cei mai eleganţi bărbaţi. Râvnitul parfum se numeşte "Eight & Bob".

Parfumul "Eight & Bob"
Parfumul "Eight & Bob" (Captură web)

Într-o noapte de vară a anului 1937, aflat într-o vacanţă pe Coasta de Azur (regiunea de coastă a Franţei la Marea Ligurică), un student american l-a abordat pe aristocratul parizian Albert Fouquet, întrucât a fost fascinat de parfumul pe care acesta îl folosea. Albert, captivat de spontaneitatea, simpatia şi farmecul tânărului, a decis să-i ofere o mostră din colonia sa, însoţită de o notă, cu siguranţă îndrăzneaţă, în care scria: "În această sticlă se află un dram din glamour-ul francez pe care personalitatea sa americană nu o are".

Câteva luni mai târziu, Fouquet a primit o scrisoare de la John F. Kennedy - tânărul student - în care îi cerea încă "opt mostre", iar dacă producţia îi permitea, una şi pentru fratele său, Bob.

Şi, cu toate că acest parfumier, membru al înaltei societăţi franceze de la începutul secolului al XX-lea, nu avea intenţia să-şi vândă pe piaţă parfumurile elaborate în castelul său, i-a trimis mai multe cutii decorate cu acelaşi model ca al cămăşii cu care era îmbrăcat JFK atunci când s-au întâlnit, şi le-a etichetat cu numele de "Eight & Bob".

Practic, nici măcar nu înţelesese foarte bine pentru cine era parfumul şi mare i-a fost surpriza când, peste câteva luni, a început să primească scrisori de la Cary Grant si James Stewart, care îi cereau să le vândă câteva sticluţe din ceea ce devenise deja un obiect al dorinţei în Mecca cinematografiei.

Parfumul "Eight & Bob"

În primăvara anului 1939, Albert Fouquet a murit într-un accident de maşină în Biarrtiz (Franţa), formulele sale dispărând odată cu el. Izbucnise şi cel de-al Doilea Război Mondial. Din fericire, majordomul său a ascuns unele esenţe pe care le produceau împreună, într-o serie de cărţi, cu paginile tăiate pentru a nu fi găsite de nazişti. Decenii mai târziu, familia majordomului a recuperat mai multe formule împreună cu elaboratul proces de producţie al acestora. Şi din acel moment, a început un alt val de succes, în care "Eight & Bob" a devenit unul dintre parfumurile favorite ale celor mai eleganţi bărbaţi.

Prezentarea parfumului este o carte între paginile căreia se ascunde flaconul de colonie. Acest lucru dă o mare personalitate parfumului, care poate fi găsit numai în marile parfumerii de lux.

Planta aromatică

Particularitatea parfumului care l-a fascinat pe JFK este aceea că provine dintr-o plantă aromatică sălbatică pe care alchimistul respectiv a descoperit-o în luna ianuarie a anului 1934, în timpul unei călătorii în Chile, invitat fiind de ambasadorul italian.

Colectarea plantei "Andrea", aşa a fost numită, este complexă din cauza lipsei de lăstari şi a altitudinii la care înfloreşte. Recoltarea se poate face numai în lunile decembrie şi ianuarie, fiind selectat doar un procent de 7 % din producţie. Procesul se sfârşeşte în martie şi aprilie şi numai atunci se cunoaşte câte unităţi de "Eight & Bob" pot fi îmbuteliate şi câte sticle sunt repartizate fiecărei ţări. Un lux rezervat pentru foarte puţine persoane.