Parchetul special pentru Kosovo îl pune sub acuzare pe Hashim Thaci

Preşedintele kosovar Hashim Thaci.
Preşedintele kosovar Hashim Thaci. (Getty Images)

Un tribunal special care se ocupă de revolta populaţiei din Kosovo împotriva guvernării sârbeşti din 1998-1999 a declarat, pe 24 iunie, că l-a pus sub acuzare pe preşedintele kosovar Hashim Thaci pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii, inclusiv aproape 100 de ucideri.

Parchetului Special a fost înfiinţat la Haga în 2015 pentru a ancheta cazuri de presupuse crime comise de către gherilele Armatei de Eliberare din Kosovo (KLA) în timpul războiului care a dus la independenţa Kosovo faţă de Serbia un deceniu mai târziu.

Rechizitoriul este „rezultatul unei investigaţii îndelungate şi reflectă decizia Parchetului Special că poate demonstra toate acuzaţiile”, a declarat organizaţia într-un comunicat.

Acesta a menţionat că „alţii” au fost, de asemenea, inculpaţi, inclusiv Kadri Veseli, fost preşedinte al parlamentului kosovar. Thaci şi Veseli, ambii ex-comandanţi de rang înalt ai KLA, au negat anterior implicarea în vreo crimă de război în timpul conflictului de la sfârşitul anilor 1990. Parchetul nu a oferit detalii despre presupusele crime de război.

De asemenea, a notat că se bănuieşte că Thaci şi Veseli „au desfăşurat o campanie secretă de subminare a legii care a creat Tribunalul şi că obstrucţionează activitatea acestuia încercând să se asigure că nu se confruntă cu justiţia.”

Nu a existat nicio reacţie imediată din partea lui Thaci. Dar biroul său a declarat, miercuri, că a anulat o călătorie la Casa Albă pentru o primă rundă planificată de discuţii cu Serbia, mediate de SUA, cu privire la normalizarea relaţiilor - una dintre condiţiile pe care Uniunea Europeană le-a stabilit ca ţările să se alăture blocului.

Parchetul Special este guvernat de legislaţia kosovară, dar are judecători şi procurori internaţionali.

Acuzaţiile pentru crime de război împotriva KLA au apărut pentru prima dată într-un raport din 2011 al agenţiei pentru drepturile Consiliului Europei care acuză gherilele de omorârea unor civili sârbi şi adversari politici etnici albanezi în timpul conflictului din 1998-99.

Parchetul Special are sediul în Olanda pentru a contribui la asigurarea protecţiei martorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe