Parchetul Militar: 160 de jandarmi au fost identificaţi. Actele de agresiune exacerbate nu se justificau

Actele de agresiune exacerbate din Piaţa Victoriei nu se justifică atâta vreme cât existau multiple modalităţi de estompare a unor demersuri care au degenerat sau care urmau să degenereze, a opinat miercuri prim-procurorul Parchetului militar Ionel Corbu.
Ionel Corbu, prim-procuror la Parchetul Militar
Ionel Corbu, prim-procuror la Parchetul Militar (Epoch Times România)

La Parchetul Militar s-au înregistrat 192 de plângeri penale până miercuri după-amiază în ancheta privind intervenţia brutală a Jandarmeriei la mitingul diasporei, din 10 august, a anunţat prim-procurorul Parchetului militar Ionel Corbu. De asemenea, Corbu a precizat că a cerut noi documente de la Jandarmeria Română.

În condiţiile în care multă lume îşi pune problema că va fi greu ca jandarmii care au gazat şi bătut protestatari să fie identificaţi, procurorul Ionel Corbu a mai anunţat că până la această oră au fost identificaţi peste 160 de jandarmi care au intervenit în Piaţa Victoriei, în data de 10 august, la protest, relatează digi24.ro

Corbu a mai precizat pentru presă că Jandarmeria a trimis o mare parte din documentele solicitate, inclusiv planul de acţiune, planul de intervenţie şi jurnalul acţiunilor operative, dar „se impune cu necesitate solicitarea în mod suplimentar şi a altor date de referinţă necesare şi utile cauzei”.

„Un colectiv din cadrul Parchetului Militar Bucureşti efectuează acte de urmărire penală în baza ordonanţei de delegare a Parchetului General. În prezent, vă comunic faptul că au fost primite de la Jandarmeria Română o mare parte din documentele solicitate, din analiza cărora se impune cu necesitate solicitarea în mod suplimentar şi a altor date de referinţă necesare şi utile cauzei. (...) Am primit planul de acţiune, planul de intervenţie şi jurnalul acţiunilor operative întocmit de către structurile de jandarmi desemnate să îl întocmească. Rămâne să centralizăm pe structuri efectivele de jandarmi participante la eveniment”, a precizat magistratul.

Întrebat dacă din documentele prezentate până acum de Jandarmerie există dovezi că s-a impus acea intervenţie în forţă, prim-procurorul a spus că sunt elemente care să dovedească amploarea evenimentelor însă, după părerea sa, „sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justifică”.

„În mare parte, da, există elemente şi indicii doveditoare privitor la amploarea evenimentelor ce urmau să se desfăşoare, însă, în opinia mea, sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justifică atâta vreme cât existau multiple modalităţi de estompare a unor demersuri care au degenerat sau care urmau să degenereze”, a mai explicat acesta.

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă vineri împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne