Parchetul General solicită dosarul torţionarului Alexandru Vişinescu

(photos.com)

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat joi Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti dosarul având ca obiect denunţul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc împotriva torţionarului Alexandru Vişinescu, care a fost comandantul Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 - 1963.

Conform comunicatului de presă transmis de Parchetul General, se va analiza oportunitatea preluării pentru a efectua urmărirea penală de către procurori ai Secţiei de urmărire Penală şi Criminalistică.

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a dispus, pe 7 august, declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

"În ceea ce priveşte încadrarea juridică a faptelor şi eventuala incidenţă a normelor privind prescripţia, acestea pot fi analizate numai după efectuarea de cercetări în cauză", declară Parchetul General.

Alexandru Vişinescu este unul dintre cei 35 de comandanţi de penitenciare care în perioada 1947-1965 se aflau la conducerea temniţelor comuniste, fiind identificaţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Fostul comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat este primul torţionar pe numele căruia a fost depusă o plângere penală pentru omor deosebit de grav. El era recunoscut ca fiind un torţionar dur şi lipsit de omenie, avea plăcerea să terorizeze.

În apărarea sa, Alexandru Vişinescu a negat orice vină pe care ar fi putut să o aibă, acuzând sistemul şi conducerea din timpul regimului comunist.

Ca urmare a investigaţiilor desfăşurate în ultimele luni, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că, în perioada în care lt.-col. (r.) Alexandru Vişinescu a îndeplinit funcţia de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, respectiv 1956-1963, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur. Acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, având în vedere condiţiile inumane de detenţie, care au condus la decesul unor deţinuţi politici care executau pedepse privative de libertate în această închisoare.

Alexandru Vişinescu are în prezent 88 de ani şi trăieşte în centrul Bucureştiului.

În penitenciarul de la Râmnicu Sărat au trecut personalităţi de vârf de la PNT şi PDL, printre care: Ion Mihalache, vicepreşedinte PNŢ, Corneliu Coposu, fost preşedinte PNŢCD, Ion Diaconescu, Victor Rădulescu Pogoneanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne