Parchetul General, lecţie de drept pentru Carmen Dan. Ministrul îl trimisese pe Lazăr să mai citească legile

Ministerul Public a reacţionat după ce ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat că nu este necesară desecretizarea unor documente întrucât, potrivit prevederilor Legii privind protecţia informaţiilor clasificate, procurorii au acces la toate documentele cu acest caracter.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Ministerul Public condus de procurorul general Augustin Lazăr a făcut marţi, în cadrul unui comunicat de presă, o serie de precizări privind asigurarea "caracterului echitabil al urmăririi penale şi respectarea dreptului la apărare în cauza privind incidentele violente din 10 – 11 august 2018".

Astfel, procurorul general a notat că documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei şi consultate de către părţi deoarece orice informaţie care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită în procesul penal:

"Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum şi pentru respectarea dreptului la apărare al părţilor şi subiecţilor procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei şi consultate de către părţi, subiecţi procesuali şi avocaţii acestora, doar în acest mod putându-se da eficienţă principiului egalităţii armelor şi aflării adevărului.

Referitor la necesitatea aflării adevărului în procesul penal, în considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 21 din 18 ianuarie 2018 se arată că 'orice informaţie care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită în procesul penal'. Totodată, Curtea Constituţională apreciază că 'protecţia informaţiilor clasificate nu poate avea caracter prioritar faţă de dreptul la informare al acuzatului şi faţă de garanţiile dreptului la un proces echitabil ale tuturor părţilor'", a transmis Ministerul Public.

Precizările lui Augustin Lazăr răspund sfatului primit de la ministrul de Interne de a reciti legea 182 din 2002 privind protecţia informaţiilor clasificate.

"Să ne amintim că nu cu mult timp în urmă, procurorul general mai lansa o declaraţie în spaţiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze, urmare a faptului că acestea sunt secretizate. Cred că nu ar mai fi făcut această declaraţie dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide legea 182 din 2002 privind protecţia informaţiilor clasificate în care se vorbeşte foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat în condiţiile garantării, validării şi depunerii jurământului", a afirmat luni Carmen Dan, citată de Mediafax.