Paraşutism: Alexandru Nicolau, vicecampion mondial

Alexandru Nicolau, campion mondial la paraşutism
Alexandru Nicolau, campion mondial la paraşutism (Epoch Times România)

Românul Alexandru Nicolau a devenit în weekend vicecampion la paraşutism cu aterizare la punct fix, după ce în urmă cu două săptămâni a obţinut al optulea titlu consecutiv de campion naţional la aceeaşi disciplină, potrivit unui comunicat.

Chiar dacă era în fruntea clasamentului la general, conducând cu 30 de puncte, ultima etapă a Cupei Mondiale nu a fost cu noroc pentru românul în vârstă de 24 de ani. Acesta a fost învins de Bonifac Hajek, membru al echipei naţionale de paraşutism militar a Cehiei.

Alexandru Nicolau nu a avut cea mai bună zi de concurs, reuşind ca numai la una dintre cele şase sărituri să obţină punctajul maxim. Astfel, el a însumat 16 puncte, în timp ce Hajek a adunat 9 puncte (punctajul este descrescător, n. red.).

"A fost o etapă dificilă din toate punctele de vedere. Că la orice competiţie, fiecare sportiv îşi doreşte podiumul. Pentru mine a fost şi mai dificil pentru că după etapele precedente conduceam în clasamentul general, însă la o diferenţă destul de mică de ocupantul locului doi. Ca în orice sport, orice este posibil, iar la această etapă, Bonifac a reuşit un punctaj mai bun decât mine. Mă bucur că am urcat pe podium, mai ales ca cehul este un adversar de temut, fiind şi membru al echipei naţionale de paraşutism militar, aici regăsindu-se elita paraşutismului din fiecare ţară", a spus românul după terminarea ultimei etape a Cupei Mondiale de paraşutism.

Alexandru Nicolau s-a născut în 1990, la Buzău. Pasiunea sa pentru zbor este legată de familie, ambii părinţi fiind paraşutişti, tatăl lui fiindu-i de altfel mentor. Alex a crescut printre avioane, însoţindu-l pe tatăl său când acesta efectua salturi. Prima sa experienţă apropiată de paraşutism a fost la 4 ani, când a zburat cu parapanta în tandem, cu tatăl sau, Ramiro Nicolau. La 11 ani, Alex avea deja parte de primul său zbor singur, cu parapanta. La 12 ani a avut deja parte de prima săritura cu paraşuta, tot în tandem, alături de tatăl său. "A fost cea mai intensă senzaţie pe care o trăisem vreodată. Cuvintele nu sunt suficiente pentru a descrie sentimentul trăit", îşi aminteşte campionul. Peste patru ani, el a făcut primul salt singur cu paraşuta, asistat de tatăl său, în metoda AFF (Accelerated Free Fall), un program de învăţare foarte rapid, prin care elevul învaţă în numai 10 salturi cum să facă un salt cu paraşuta în siguranţă.

Din 2007, Alex Nicolau face parte din lotul naţional de paraşutism. La prima participare la Campionatul European de paraşutism, în Croaţia, s-a clasat pe poziţia a treia. Evoluţia sa a fost rapidă, în numai doi ani el reuşind să efectueze peste 1.000 de salturi. În 2010, Nicolau a devenit campion mondial la juniori, în cadrul disciplinei precizia aterizării, iar de la începutul anului 2011 a devenit atlet Red Bull. În afară de paraşutism şi parapantă, Nicolau mai este pasionat de snowboarding, patinaj pe gheaţă, schi şi fotografie.