Panourile solare ”eco-friendly” prăjesc zeci de mii de păsări pe an

O vrabie în Bryant Park, New York.
O vrabie în Bryant Park, New York. (Mary Margaret Miller)

Susţinătorii tehnologiei bazate pe panourile de energie solară sunt pe cale să rămână şocaţi: tocmai tehnologia despre care susţin că nu dăunează mediului înconjurător este responsabilă pentru moartea a până la 28.000 de păsări pe an numai în SUA.

Problema panourilor a fost descoperită de cercetători ai vieţii sălbatice care au vizitat centrala BrightSource Energy, anul trecut. În timpul vizitei, aceştia au descoperit că păsările cădeau din aer din cauza panourilor de captare a energiei solare. Centrala, care a început producţia de energie în februarie, are un preţ estimativ de 2,2 miliarde de dolari.

Centrala găzduieşte 300.000 de oglinzi. Fiecare oglindă este aproximativ de mărimea unei uşi de garaj. Oglinzile reflectă razele solare în trei boilere în formă de turn, care sunt poziţionate la o înălţime de aproximativ 100 de metri. Aburul este creat din apă iar apoi se produce electricitate. BrightSource Energy produce destulă electricitate pentru 140.000 de case.

Lumina reflectată de oglinzi ar putea fi responsabilă pentru moartea păsărilor. Păsările sunt atrase de lumina puternică şi apoi sunt arse de vii, pur şi simplu. Autorităţile responsabile de paza vieţii sălbatice care investighează centrala au descrisancheya, precizând că au observat cum ”păsările care intrau în fluxul de lumină se aprindeau…”.

Directorul de energie regenerabilă al departamentului din California al Audubon Society a declarat că numărul ridicat al păsărilor moarte este ”alarmant” şi a avertizat că centrala trebuie să fie ”folosită cu grijă”.

Agenţii federali care protejează viaţa sălbatică au cerut oficialilor din California să înceteze planurile de a crea o centrală bazată pe energie solară similară cu cea deja dată în folosinţă. Comisia a avertizat că noile planuri propuse sugerează că noua centrală va fi de patru ori mai dăunătoare pentru păsări faţă de centrala solară actuală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură