Palestina acuză Israelul de asasinarea lui Arafat

Fostul lider al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Yasser Arafat. (arhivă)
Fostul lider al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Yasser Arafat. (arhivă) (wikipedia.org)

Tawfik Terawi, şeful comitetului palestinian înfiinţat pentru a investiga moartea lui Arafat din 2004, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Ramallah, că "Israelul este responsabil pentru sângele lui Arafat", scrie BBC.

Oficialii palestinieni susţin că Israel este "singurul suspect" în ceea ce priveşte moartea liderului Yasser Arafat, după ce au examinat un raport elveţian care a arătat că rămăşiţele sale conţin un nivel ridicat de poloniu radioactiv.

Şeful Comitetul palestinian înfiinţat pentru a investiga moartea lui Arafat din 2004 l-a numit un "asasinat", adăugând că investigaţiile vor continua "să confirme toate detaliile şi toate elementele cazului".

Israelul a negat în mod repetat orice implicare în moartea lui Arafat.

Văduva lui Arafat, Suha, a precizat că ea crede că cel mai recent raport dovedeşte că moartea lui Arafat a fost asasinat. Cu toate acestea, ea a precizat că soţul ei a avut mulţi duşmani în întreaga lume şi nu poate acuza în mod direct pe cineva.

Liderul palestinian a murit într-un spital militar din Paris, în 2004, după ce s-a îmbolnăvit brusc la campusul său prezidenţial din oraşul Ramallah în Cisiordania.

"Noi spunem că Israelul este principalul şi singurul suspect în cazul asasinării lui Yasser Arafat; vom continua să efectuăm o investigaţie amănunţită pentru a afla şi a confirma toate detaliile şi toate elementele cazului", a declarat Tawfik Terawi.

Nu este clar modul în care anchetatorii palestinieni cred că i-a fost administrată otrava lui Arafat, care era înconjurat de paznici şi de un cerc restrâns de consilieri.

Potrivit BBC, şeful comisiei a declarat că au avut loc o mulţime de audieri şi că deţine informaţii pe care nu le poate face publice în acest moment.

Un raport realizat de oamenii de ştiinţă elveţieni a susţinut că rămăşiţele lui Arafat conţin cantităţi "neaşteptat de mari" de poloniu-210. Cu toate acestea, nu au putut confirma că acesta i-a cauzat moartea.

Rămăşiţele sale au fost exhumate anul trecut în urma testelor de pe bunurile sale care au sugerat că ar fi fost otrăvit.

Aproximativ 60 de probe au fost împărţite între anchetatorii elveţieni şi ruşi şi o echipă franceză care efectuat o anchetă la cererea văduvei lui Arafat.

Franţa a început o anchetă pentru crimă în august 2012, după constatările preliminare despre poloniu a oamenilor de ştiinţă elveţieni, care au lucrat cu o echipă de documentare de la Al-Jazeera.

Un oficial rus a declarat luna trecută că nu au fost găsite urme de poloniu. Pentru ca mai apoi să îşi retragă afirmaţia.

Unii oficiali palestinieni au solicitat deja o nouă anchetă internaţională privind moartea lui Arafat.

Oamenii de ştiinţă de la Vaudois University Hospital Centre (CHUV) din Lausanne, Elveţia, au efectuat o examinare detaliată a înregistrărilor medicale ale lui Arafat, a probelor din rămăşiţe sale şi a unor articole care le-a folosit la spitalul din Paris.

Materialele biologice au inclus bucăţi de oase ale lui Arafat şi probe de solul din jurul cadavrului său.

Profesorul Francois Bochud a declarat joi că nivelul ridicat de poloniu detectat "prin definiţie... indică implicarea unei părţi terţe... Rezultatele noastre oferă sprijin moderat pentru teoria unei otrăviri".

Dar el a adăugat: "Putem fi siguri că a fost poloniul cel care a cauzat decesul? Răspunsul este nu, nu putem demonstra în mod categoric această ipoteză".

Oamenii de ştiinţă au declarat că le-a fost imposibil să ajungă la o concluzie mai clară pentru că a trecut mai mult timp de la moartea lui Arafat şi probele disponibile au fost limitate.

Poloniul-210 este o substanţă extrem de radioactivă şi extrem de toxică, folosită uneori pentru asasinate, aşa cum a fost cazul în scandalul Litvinenko.

Arafat a condus Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei timp de 35 de ani şi a devenit primul preşedinte al Autorităţii Palestiniene în 1996.

Dosarele sale medicale oficiale susţin că el a murit din cauza unui accident vascular cerebral rezultat dintr-o boală de sânge. cu toateacestea Arafat a murit într-un spital militar la Paris, după ce fusese transportat din cauza degradării sănătăţii sale.

Suha Arafat a declarat că nu are nicio îndoială că fostul ei soţ a fost asasinat, dar a refuzat să arate cu degetul spre Israel.

"Eu nu pot acuza pe nimeni. Toată lumea vrea să acuze Israelul. Eu nu pot acuza. Nu pot sări să trag vreo concluzie", a declarat aceasta pentru BBC.

"Acum, cazul este sub jurisdicţia franceză. Am vrut să se documenteze această crimă. De fapt, vreau ca această crimă să fie documentată de istorie", a concluzionat Suha.