Palatul Mogoşoaia: întâlnire cu Japonia şi cu laureaţii Concursului ”România”, de la Tokyo

Artişti invitaţi la „Diplomatic Art”
Artişti invitaţi la „Diplomatic Art” (Asociaţia Pro Valores)

Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia va fi gazda unui eveniment inedit: „Diplomatic Art”, adică o serie de manifestări prin care vă veţi putea apropia de arta, cultura, tradiţiile diferitelor ţări reprezentate la Bucureşti.

Pe 16 octombrie 2016, propunerea este o călătorie în Japonia, unde arta, istoria, tradiţiile culturii japoneze sunt ingredientele care vor transforma prima ediţie aDiplomatic Art într-un eveniment de neuitat.

De la ora 10.00, la standurile Takumi, puteţi răsfoi şi cumpăra cărţi ale marilor scriitori japonezi traduşi în România.

La ora 11.00, copiii sunt invitaţi să asculte basme şi legende japoneze în lectura actriţei Andreea Stafie. Ea este actriţă de teatru şi film, prezentă în peisajul artistic independent. Licenţiată în Arta Actorului la Universitatea George Enescu - Iaşi, cu rolul doamnei Emma din Concert pentru pian şi alcov, după Reigen de Arthur Schnitzler, urmată de diploma de master, cu rolurile gemenelor Tyler and Bobby din spectacolul Erotiquartet, după „Nişte fete” de Neil LaBute, joacă încă din timpul facultăţii la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi. În 2013, se mută în Bucureşti, unde îşi continuă activitatea teatrală la Teatrul În Culise, în spectacole precum: „Dragoste în patru tablouri”, „Un bărbat şi mai multe femei”, „Clinica sinucigaşilor”, „Black Friday Love” şi joacă în producţii cinematografice, precum „Ţigara de după”, o comedie-dramă a MC2 şi serialul „Lecţii de viaţă”.

De la ora 11.30, cei mici pot participa la atelierul de origami coordonat de Corina Bratu, cele mai reuşite creaţii de hârtie fiind premiate de magazinul Takumi. Corina Bratu a descoperit frumuseţea origami-ului acum 6 ani, apoi a aprofundat şi experimentat tot mai multe tehnici ale creaţiilor din hârtie (quilling, kirigami, golden venture etc). În anul 2015 a participat la workshop-ul organizat de Mall Băneasa Shopping City. „Fac origami deoarece iubesc ceea ce fac şi îmi place să dăruiesc oamenilor frumoşi câte o părticică din sufletul meu…”.

La ora 13.30, va fi reliefată personalitatea scriitorului Matsuo Basho, iar actriţa Andreea Stafie vă va propune un recital de Haiku.

La ora 13.50, va ţine un discurs Ambasadorul Japoniei, Excelenţa Sa Domnul Kisaburo Ishii.

La ora 14.00, va debuta Ceremonia ceaiului oficiată de Nojiri Michiko Sensei, în compania Chado Urasenke Tankokai România. Nojiri Michiko este maestră de ceai ce activează la Roma. Ea a fost invitată să susţină seminarii în multe ţări, printre care: Belgia, Austria, Polonia, România. Pe lângă ceremonia ceaiului, se implică în mod activ în promovarea poemului haiku în limba italiană prin concursul lunar pe care îl organizează în capitala Italiei.

De la ora 15, Sanda Lazur vă invita la o călătorie în lumea fascinantă a artei aranjării florilor – Ikebana. Sanda Lazur, la recomandarea Ambasadei Japoniei, din 1993 până în prezent este lector la cursul de Ikebana din cadrul Universităţii Populare Bucureşti. Din 2009 până în prezent este lector la cursul de Ikebana în cadrul Centrului de studii româno-japoneze de la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti. În octombrie 2013 a primit premiul pentru întreaga activitate şi promovarea culturii japoneze acordat de Ministerul de Externe al Japoniei.

La ora 17.00 va începe recitalul extraordinar susţinut de laureaţii Concursului Internaţional “România” de la Tokyo, ediţia a XI-a: violonistele Reika Sakamoto şi Ayano Shigematsu, acompaniate de pianista Ioana Enea, vor interpreta lucrări de: Eugene Ysaye, Serghei Prokofiev, Bela Bartok şi Maurice Ravel. La concert, accesul este permis doar cu invitaţie care poate fi obţinută, în limita locurilor disponibile, scriind pe adresa: asociatiaprovalores@gmail.com.

Concertul va putea fi vizionat live video stream pe site-urile: http://palatebrancovenesti.ro, https://asociatiaprovalores.wordpress.com, http://www.ro.emb-japan.go.jp şi www.enjoytv.ro

Născută în 1997, violonista Reika Sakamoto a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară – Brentonico, Italia (2004), Marele Premiu la ediţia a 24-a a Japan Classical Music Competition (2014) şi Premiul I la ediţia a XI -a a Concursului Internaţional de Muzică „România” de la Tokyo (2015). La vârstă de 15 ani a început să studieze sub îndrumarea maestrului Seiji Ozawa. La vârstă de 17 ani, ea a fost aleasă concert maestru al Orchestrei de tineret condusă de marele dirijor Seiji Ozawa şi a participat la Festivalul Seiji Ozawa de la Matsumoto, la Concertul extraordinar de la Castelul Nijo-jo din Kyoto şi la producţia operetei „Liliacul”. În prezent, ea este studentă în primul an la Toho Gakuen College.

Tânăra violonistă Ayano Shigematsu este laureată a mai multor competiţii: premiul al IV-lea la ediţia a XXIV-a a Japan Classical Music Competition (2014), a câştigat ediţia a IX-a a Concursului de la Yokohama, a obţinut premiul al II-lea la ediţia a XVI-a a Concursului Internaţional de la Osaka, iar anul trecut la ediţia a XI-a a Concursului Internaţional de Muzică „România” de la Tokyo a obţinut premiul al II-lea şi premiul oferit de Ambasada României. În 2013 a fost concert maestru al Orchestrei de tineret, în această postură interpretând Simfonia a IX-a de Beethoven la Musikverein, în Viena. În prezent este studentă a Universităţii de Arte din Tokyo.

Pianista Ioana Enea s-a născut la Ploieşti, în 1991, şi a studiat pianul de la vârsta de 7 ani, cu profesor doctor Sanda Hîrlav-Maistorovici, iar în prezent este discipolă a maestrului Vlad Dimulescu. În anii 2000 şi 2009 a participat la cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Lory Wallfisch (SUA), iar în primăvara anului 2009, cu Luciano Lanfranchi (Italia). În martie 2010 s-a perfecţionat pe probleme de pianistică chopiniană cu profesoara Alycia Paleta Bugaj de la Conservatorul “Fr. Chopin” din Warşovia. A obţinut premii la diverse concursuri. A susţinut recitaluri la: Ploieşti, Bucureşti, Dorohoi, Câmpina, Ploieşti, Sinaia, precum şi în Ungaria şi Franţa.
Pe tot parcursul zilei se vor derula filme documentare şi turistice despre Japonia.