Palate fascinante din lume: Palatul Belvedere din Viena, Austria

Palatul Belvedere-Viena
Palatul Belvedere-Viena (Facebook)

În lume există numeroase palate minunate, construcţii maiestuoase care şi-au lăsat amprenta asupra frumuseţii şi a culturii vremurilor din care provin. Denumirea de „palate” vine din latinul „Palatium”, iar Dealul Palatin sau Palatino reprezenta reşedinţa împăraţilor romani. Conform legendei, aici începe construirea Romei de către Romulus, primul ei rege, în prezent, Dealul Palatin fiind unul dintre cele mai importante situri arheologice din Roma.

În Europa palatele erau reşedinţa regilor, a nobililor, a clerului dar şi a burgheziei îmbogăţite. Acestea se construiau şi decorau cu cel mai exigent simţ artistic, luxul având stilul artistic al fiecărei epoci. Măreţia palatelor, bogăţia şi somptuozitatea interioarelor, împreună cu marile şi minunatele grădini ce erau, şi au rămas, adevărate opere de artă, au făcut ca aceste ansambluri arhitecturale şi peisagistice să atragă de-a lungul timpului uimirea turiştilor care vin pentru a-şi umple sufletul şi inima cu imagini ce par desprinse din basme.

În continuare vă vom prezenta câteva dintre aceste palate, splendori ce depăşesc graniţele imaginaţiei, o lume de vis, care ne încântă şi ne uimeşte doar când o privim şi încercăm s-o înţelegem. Aici arta este nepieritoare, strălucind şi uimindu-ne atâta timp cât va fi întreţinută, protejată şi apreciată.

Palatul Belvedere din Viena, Austria

Acest palat se află în Viena şi a fost construit ca reşedinţă de vară pentru Principele Eugen de Savoia. Palatul se află în mijlocul unui parc splendid, ce oferă din grădinile sale o privelişte minunată asupra oraşului vechi. Ansamblul este format din două palate, unite printr-o enormă şi frumoasă grădină franceză.

În anul 1803, în parcul Palatului Belvedere a fost făcută prima grădină alpină din Europa. În prezent, grădinile sale deţin 4.000 de plante originare din Alpi ce pot fi admirate aici. Pentru a le vizita, cea mai bună perioada din an este primăvara şi începutul verii, când înfloresc toate plantele şi florile ce dau acestei imense grădini un aspect de măreţie, frumuseţe şi culoare.

Prinţul Eugen de Savoia (1663-1736), comandant cu numeroase succese militare, dar şi un iubitor al artelor, l-a însărcinat pe Johann Lukas von Hildebrandt să-i amenajeze reşedinţa de vară. La acea vreme palatul se afla la porţile oraşului. Arhitectura Palatului Belvedere oferă simboluri tipice stilului Roccoco, ce pot fi observate foarte bine în interiorul clădirii. Întreaga operă arhitecturală este alcătuită din două palate.

1. Belvedere - Palatul de sus- deţine cea mai mare colecţie Klimt din lume. Piesele de rezistenţă sunt picturile „Sărutul” şi „Judith”. Găsim, de asemenea, operele lui Schiele, Kokoschka, tablouri ale impresionismului francez şi a curentului vienez Biedermaier. Privind tablourile expuse, observăm detalii ale vieţii luxoase din acea epocă.

2. Belvedere - Palatul de jos- Apartamentele Prinţului Eugen. Măreţia feudală a nobilului cavaler se reflectă în Sala Grotească, în Galeria cu Marmură şi în Camera Aurită. În Palatul de jos şi în Oranjerie se organizează expoziţii de artă cu caracter special.

Grajdurile Princiare - reprezintă un tezaur medieval în care, pe vremuri, erau adăpostiţi cei 12 armăsari ai pricipelui, iar astăzi este expusă o întreagă colecţie de artă medievală.

Palatul este cunoscut pentru somptuozitatea sa, fiind una dintre construcţiile reprezentative ale secolului al XVIII-lea. Fântânile arteziene din faţa celor două clădiri sunt deschise vara, iar grădinile Palatului se întind pe o foarte mare suprafaţă. În acest loc găsim arhitectură deci măreţie, plante, simetrie şi grădini cu o explozie de culoare, sensibilitate, graţie şi umbre aşadar artă, multă artă care aşteaptă să fie admirată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.