Pakistan: femeile sunt ucise când nasc fete

În anul 2013, 56 de femei din Pakistan au fost ucise deoarece au dat naştere la fetiţe. Crimele de onoare sunt frecvente în zonele rurale din Pakistan.
În anul 2013, 56 de femei din Pakistan au fost ucise deoarece au dat naştere la fetiţe. Crimele de onoare sunt frecvente în zonele rurale din Pakistan. (ASIF HASSAN / AFP / Getty Images)

În 2013, 56 de femei din Pakistan au fost ucise deoarece au născut fetiţe. Acuzaţia este făcută de I.A. Rehman, secretar general al Comisiei pentru Drepturile Omului din Pakistan.

Ucise pentru că nu au dat naştere unui copil de sex masculin. În 2013, 56 de femei din Pakistan au fost ucise pentru acest motiv, denunţă Rehman, secretar general al Comisiei pentru Drepturile Omului din Pakistan. Situaţia femeilor din ţară este dramatică. De asemenea, potrivit declaraţiilor lui Rehman, din luna ianuarie 2012 până în septembrie 2013, au fost înregistrate 90 de atacuri cu acid, 72 de cazuri de femei arse într-un alt mod, 491 de plângeri de violenţă în familie, 344 de violuri şi 835 de cazuri de violenţă.

"O ţară în care femeile sunt ucise pentru că au dat naştere unei fete, nu se poate spune că are o societate etică", a declarat Rehman vorbind la simpozionul intitulat "Tineretul ca o forţă pentru o schimbare pozitivă", în contextul Zilei Internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.

Potrivit activiştilor, o schimbare pozitivă reală în Pakistan poate fi realizată prin asigurarea accesului egal la educaţie pentru ambele sexe şi printr-un sistem de educaţie egal pentru toate clasele sociale din ţară. "Ne-a luat 62 de ani să spunem că educaţia este un drept fundamental", a reiterat Rehman.

Situaţia din Pakistan

Pakistanul se evidenţiază avâd unele din cele mai mari probleme în educaţie, potrivit celui mai recent raport global “Educaţia pentru Toţi” publicat de UNESCO. Aproximativ 5 milioane de copii pakistanezi nu merg la şcoală, dintre care 3 milioane sunt fete. Aproximativ două treimi dintre fetele cu vârste între 7 şi 16 ani ce trăiesc în sărăcie, nu au fost niciodată la şcoală.

Un document de informare elaborat recent de UNICEF a sugerat că Pakistan se confruntă cu o "multitudine de provocări" în eforturile sale de a educa tinerii. Într-adevăr, după Nigeria, Pakistan se află pe locul al doilea în care nu merg la şcoală.

Situaţia este deosebit de dificilă pentru fete, în special în zonele rurale. În zonele tribale îndepărtate care sunt la frontiera cu Afganistan, UNICEF susţine că poate doar una din cinci fete frecventează şcoala. În toată ţara, alfabetizarea adulţilor este în proporţie de 45% pentru femei, comparativ cu 70% pentru bărbaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe