Pagube "şocante" în India şi Pakistan: ploile grele au cauzat peste 400 de decese

Inundaţiile din India.
Inundaţiile din India. (captură.)

Bilanţul celor mai grave ploi, care au căzut în Kashmir în ultimii 50 de ani, a ajuns, marţi, la peste 400 de persoane, în timp ce alte câteva mii de persoane sunt prinse printre dărâmături sau blocate pe acoperişurile caselor, a relatat Reuters.

Pe partea indiană a Liniei de Control militarizată, care divide regiunea Kashmir din Himalaya, ploile au inundat grav oraşul Srinagar şi alte peste 2.000 de sate.

”Pagubele sunt şocante”, a declarat un oficial senior din cadrul Forţei de Răspuns la Dezastru Naţional al Indiei. ”Oamenii au rămas blocaţi pe acoperişurile caselor în ultimele trei zile în unele părţi din Kashmir”.

Oficialul, care a ales să ofere informaţiile sub protecţia anonimatului, a declarat că ar fi desfăşurat echipe de răspuns la dezastru mai rapid dar „am fost toţi prinşi nepregătiţi deoarece nu a fost singura avertizare emisă de biroul de meteorologie. Inundaţiile fulger ne-au luat prin surprindere”.

Departamentul de meteorologie al Indiei a anunţat de săptămâna trecut că vor fi ploi grele în Kashmir, dar Comisia Centrală de Apă, care emite avertizările de inundaţii, a fost criticată de presa indiană pentru că nu a avertizat autorităţile la timp.

Aproximativ 47.000 de persoane au fost evacuate din casele lor din India, iar până marţi au fost raportate 217 decese. Indian Air Force a desfăşurat peste 550 de tone de ajutoare de urgenţă, iar 80 de echipe medicale au ridicat în şcoli centre de ajutorare şi servicii medicale de urgenţă.

În Pakistan, numărul deceselor este comparabil. Cel puţin 231 de persoane şi-au pierdut viaţa în întreaga ţării, potrivit cifrelor oficiale.

În Pakistan, oamenii încă îşi amintesc anul 2010, când cele mai grave inundaţii din ultimele secole au afectat aproximativ 20 de milioane de persoane şi au provocat pagube de miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe