Pagina web a antenei ruse a BBC ar putea fi blocată pe motiv de extremism

(Oli Scarff/Getty Images)

Serviciul federal de supraveghere în domeniul telecomunicaţiilor, tehnologiilor de informare şi comunicare în masă din Rusia (Roskomnadzor) ar putea să blocheze accesul la site-ul internet al antenei ruse a BBC pentru un interviu pe care l-a considerat provocator, în care - spune acesta - a detectat apeluri la tulburări în masă şi extremism, relatează marţi Ria Novosti, citând semioficiosul Izvestia.

Este vorba despre un interviu cu Artiom Loskutov - un cunoscut artist plastic şi figură publică - care i-a îndemnat pe ruşi să participe la 'Marşul pentru federalizarea Siberiei', sub sloganul 'Destul am hrănit Moscova!', care a fost publicat pe site-ul antenei ruse a BBC la 31 iulie.

Roskomnadzor a avertizat conducerea serviciului rus al BBC că interviul menţionat trebuie eliminat, dar redacţia a ignorat această solicitare, scrie Izvestia, făcând referire la textul scrisorii de avertisment.

'Am putea bloca complet activitatea site-ului BBC în ţara noastră. Nu numai că putem, dar chiar suntem obligaţi să o facem pentru că Parchetul a cerut Roskomnadzor să blocheze accesul la site-urile care publică informaţii de această natură', a declarat un oficial al Serviciului, sub rezerva anonimatului.

Acelaşi responsabil Roskomnadzor a indicat că instituţia sa a trimis o nouă solicitare către antena rusă a BBC cu privire la materialul menţionat, dar că nici aceasta nu a avut vreo urmare.

Directorul adjunct al acestui serviciu de supraveghere în domeniul mass-media, Maksim Ksenzov, a confirmat pentru Izvestia existenţa celor două notificări, dar nu a dorit să facă niciun comentariu.

Potrivit Ria Novosti, Serviciul federal de supraveghere în domeniul telecomunicaţiilor, tehnologiilor de informare şi comunicare în masă a iniţiat o anchetă în acest caz.

La începutul lunii august, organismul respectiv de reglementare a trimis avertismente similare unui număr de 14 publicaţii ruse pentru postarea unor apeluri de participare la 'Marşul pentru federalizarea Siberiei', calificându-le drept îndemnuri ce 'atentează la integritatea teritorială a ţării' şi incitare la separatism.

În luna martie, la solicitarea Parchetului General, Roskomnadzor a instituit pe lista site-urilor interzise resurse web ale opoziţiei, între care Grani.ru, Kasparov.ru, blogul liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnâi, candidat în alegerile pentru funcţia de primar al Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe