Pacu Jawi, cursa cea mai atractivă şi mai periculoasă din Indonezia [video]

Un eveniment periculos nu numai pentru jockey dar şi pentru spectatori, deoarece vitele sunt adesea incontrolabile şi, adesea, fiecare trage într-o direcţie opusă răsturnând jockey-ul şi lovind publicul.
Pacu Jawi
Pacu Jawi (screenshot tramite video Youtube)

Cursele Pacu Jawi sunt un eveniment tradiţional de interes cultural care se desfăşoară în fiecare an în regiunea Tanah Datar din Sumatra, Indonezia. Ele se realizează de obicei într-un câmp de orez umed şi noroios şi au loc după sezonul de recoltare. De sute de ani fermierii, crescătorii de animale şi cumpărătorii se întâlnesc pentru celebrarea comerţului cu bovine, sărbătorind într-o atmosferă de forţă şi îndemânare cursele Pacu Jawi pentru a selecta cele mai bune exemplare şi a stabili un preţ adecvat pentru fiecare animal.

(screenshot foto tramite ibytes.es)

Furnizorii angajează jockey să conducă vitele şi să demonstreze virtuţile animalelor. Cel mai bun este cel care ştie să-şi menţină calea în linie dreaptă cât mai mult posibil. Jockey-ul călăreşte pe un jug de bambus legat de o pereche de bovine, ţinându-se numai de cozile animalelor. Cu mâinile şi picioarele ocupate să păstreze direcţia, muşcă coada animalului care doreşte să alerge mai repede, încercând să păstreze vitele împreună pentru a evita pierderea controlului.

(screenshot foto tramite ibytes.es/Yunus)

Este un eveniment foarte periculos, nu numai pentru jockey ci şi pentru spectatori, deoarece animalele sunt incontrolabile şi, adesea, fiecare animal apucă o direcţie opusă răsturnând jockey-ul şi lovind publicul provocând numeroase victime în fiecare an. Sunt create şi situaţii de distracţie pe care spectatorii le celebrează cu uimire şi multe aplauze.

După fiecare cursă, animalele sunt îngrijite şi decorate, astfel încât potenţialii cumpărători să le poată alege pe cele care îi interesează cel mai mult, într-un loc pregătit special pentru vizionarea lor. Bovinele care câştigă cursa ajung la un preţ ridicat şi sunt mândria proprietarilor lor.

În general la eveniment participă aproximativ 500 de bovine, de obicei într-o perioadă de trei până la cinci zile, în fiecare raion prin rotaţie. Este un moment de bucurie şi de sărbătoare pentru oamenii din această comunitate agricolă.

În timpul acestor sărbători se organizează dansuri cu muzică interpretată cu instrumente tradiţionale, o procesiune cu diferite tăvi care conţin alimente şi o procesiune colorată cu animalele care au câştigat cursele organizate, odată finalizate. Vânzătorii ambulanţi oferă frunze de cafea şi curry de capră, spre deliciul publicului.

Video: Pacu Jawi Anak Nagari - Inside Indonesia

Foto: Pham Thanh Long

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură