Pactul comercial CETA între UE şi Canada intră în vigoare - provizoriu. Criticile persistă

Un controversat acord de comerţ liber între UE şi Canada a intrat în vigoare în ciuda opoziţiei din partea activiştilor îngrijoraţi. UE a lăudat CETA ca fiind unul dintre cele mai ambiţioase acorduri ale sale, adăugând că acesta stabileşte „un nou standard”.
Un manifestant în timpul unui protest anti-TTIP şi anti-CETA în faţa  Parlamentului European din Strasbourg, Franţa, 15 februarie 2017.
Un manifestant în timpul unui protest anti-TTIP şi anti-CETA în faţa Parlamentului European din Strasbourg, Franţa, 15 februarie 2017. (Frederick Florin/AFP/Getty Images)

UE şi Canada au semnat Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA) în octombrie 2016, dar acesta a intrat în vigoare abia joi, însă provizoriu.

CETA a fost implementat în mari părţi ale blocului european în aşteptarea aprobării din partea celor peste 30 de parlamente naţionale şi regionale din UE, aprobare care ar putea veni în câţiva ani. Doar cinci parlamente au ratificat până acum acordul.

Acordul afectează 510 milioane de consumatori europeni şi 35 milioane de canadieni şi, începând de joi, vor fi eliminate taxele vamale pentru 98% dintre produse.

Putere prea mare pentru companii

Reamintim că una dintre cele mai mari temeri legate de CETA este faptul că acest acord include şi o propunere privind înfiinţarea unor tribunale speciale pentru rezolvarea disputelor dintre investitori şi autorităţile naţionale, respectiv aşa-numitele clauze ISDS.

ISDS permite corporaţiilor să conteste la curţi internaţionale de arbitraj private legile naţionale care nu le convin. De exemplu, dacă un Parlament naţional votează o lege ce ar afecta o investiţie şi profitul unei companii, aceasta din urmă ar avea dreptul să intenteze un proces împotriva legii potrivnice. Procesele nu vor fi judecate de instanţe de judecată publice, teoretic imparţiale, ci de o Curte de Arbitraj. Deciziile acestor Curţi de Arbitraj nu pot fi atacate cu apel şi presupun, de regulă, penalităţi foarte mari pentru guverne.

Clauza ISDS a generat temeri masive în rândul unor grupuri de presiune din Europa care se tem că jucătorii multinaţionali puternici vor influenţa negativ regulamentele europene privind mediul înconjurător şi sănătatea umană.

De exemplu, Greenpeace este îngrijorată de faptul că în Canada există standarde mai scăzute privind siguranţa alimentară şi etichetarea produselor decât în UE, şi că agricultura industrială canadiană depinde puternic de pesticide şi culturi modificate genetic.

În ciuda criticilor, Bruxelles-ul a lăudat CETA ca fiind unul dintre cele mai ambiţioase acorduri ale sale încheiate vreodată, adăugând că acordul va stabili un nou standard pentru pacturile viitoare, în special cele cu Japonia, Noua Zeelandă şi Australia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe