(P) Secretul prin care reuşeşti să citeşti multe cărţi

Unii oameni spun că cel mai important lucru pentru mine sunt cărţile. Cheltui mai mulţi bani pe cărţi decât pe orice altceva, în afară de mâncare. Când intru într-o librărie şi văd colecţii interesante, îmi vine să trag maşina în faţă şi să le pun pe toate în portbagaj, pentru a le citi acasă.
citeşti
citeşti (citeşti)

Dacă şi tu doreşti să citeşti mult, ca mine, sunt câteva obstacole care sunt de depăşit:

1. Să ţii o evidenţă a cărţilor pe care doreşti să le citeşti.

2. Să rafinezi această listă şi să-ţi rămână cele pe care le vei citi în viitorul apropiat.

3. Să le şi citeşti.

4. Să reţii lucrurile importante.

O evidenţă a cărţilor pe care vrei să le citeşti

Una dintre cele mai dificile situaţii în care m-am regăsit a fost aceea în care doream să-mi cumpăr o carte nouă şi stăteam cu ochii în bara de căutare de la Google încercând să-mi amintesc unele dintre titlurile celor mai bune 10 cărţi pe care chiar doream să le citesc, dar al căror titlu nu l-am scris niciodată.

Pentru această problemă probabil că există mai multe soluţii, însă eu prefer să folosesc telefonul mobil pentru că îl am cu mine aproape tot timpul. Dacă preferi un carneţel şi un pix, este ok, cât timp funcţionează pentru tine.

Cred că toate telefoanele mobile de astăzi au o aplicaţie care-ţi permite să notezi câte ceva. Dacă nu găseşti, oricând poţi să scrii într-un SMS şi să-l salvezi în folderul "Drafts". Când îmi atrage atenţia o carte, imediat scot telefonul şi notez de obicei titlul, autorul şi editura.

Cea mai mare problemă pe care am întâlnit-o în ceea ce priveşte această metodă, este că devine dificil după un timp. Este greu să ţii minte ce cărţi ai citit şi poate fi problematic să găseşti cărţile pe care vrei să le citeşti imediat, când lista ajunge să aibă 100 de rânduri.

Rafinarea listei

Pentru că erau prea multe informaţii, am decis că trebuie făcută puţină curăţenie. Aşa că am creat încă două liste. Una se numeşte "De citit", iar cealaltă "De rezervă".

"De citit" conţine cărţi pe care vreau să le citesc primele. "De rezervă" are cărţi pe care vreau să le citesc în viitorul apropiat. Când sunt într-o librărie sau primesc o recomandare de care sunt entuziasmat, pun cartea în lista "De citit".

Am observat că sunt situaţii în care aud prima dată de o carte şi-mi vine să mă apuc de ea cât mai repede. Însă după câteva zile sau săptămâni, entuziasmul nu mai este aşa de intens. Dacă se întâmplă acest lucru, mut cartea de pe lista "De citit" pe lista "De rezervă". Iar dacă după o perioadă aceasta rămâne în lista "De rezervă", o mut pe lista mare de cărţi.

Avantajele creării acestor liste sunt următoarele:

- ai totul organizat;

- poţi să ţii evidenţa cărţilor pe care le citeşti şi pe care vrei să le citeşti;

- prin faptul că pui pe listă cărţile de care eşti entuziasmat şi le laşi să stea acolo pentru câteva zile sau săptămâni, îţi permite să le sortezi pe cele pe care chiar vrei să le citeşti, de cele faţă de care îţi pierzi repede interesul.

Cititul propriu-zis

Mi-am propus să respect următoarea regulă: niciodată să nu citesc mai multe cărţi în acelaşi timp, ci să termin mereu fiecare carte pe care o încep.

Am ales să fac asta pentru că aveam tendinţa să citesc mai multe cărţi în acelaşi timp. Când începi să te obişnuieşti să faci astfel, ajungi să nu termini niciuna. Citeşti câteva capitole dintr-o carte, apoi o laşi deoparte şi începi alta. Acest lucru poate deveni enervant şi nu-ţi oferă satisfacţia de a citi o carte de la început până la sfârşit. Datorită faptului că citesc numai dintr-o singură carte până când o termin, am ajuns să citesc mai multe cărţi decât atunci când le citeam în paralel.

Reţii ceea ce citeşti

La fiecare carte importantă pe care o am în format fizic, procedez în felul următor: iau o foaie de hârtie şi o îndoi în patru pentru a fi mai mică şi a scrie pe un suport solid. Îmi notez titlul cărţii şi data. Apoi, în timp ce citesc, îmi iau notiţe în legătură cu subiectele sau ideile importante şi trec paginile unde apar acestea. Dacă observ că ideile mai sunt prezentate şi într-o altă secţiune, mă întorc la notiţă şi adaug noile pagini. În niciun caz nu este recomandabil să facem sublinieri sau adnotări pe textul cărţii.

Când termin cartea, am o listă de lucruri interesante pe care le-am cules din conţinutul acesteia, împreună cu o listă de pagini unde le pot găsi în carte. Acest lucru îmi permite ca, după câţiva ani de când am citit cartea, să-mi dau seama exact ce am considerat la momentul respectiv că era important în ea.

O altă variantă ar fi să ai scrise toate aceste notiţe în format electronic. Este un lucru bun să ai o pagină cu notiţe în interiorul cărţii fizice, dar dacă eşti plecat de acasă, poate fi enervant să nu poţi să ai acces la informaţie oriunde îţi doreşti. Având notiţele în format electronic, poţi avea acces la lucrurile importante pe care le-ai extras din mai multe cărţi, oriunde, oricând.

Un alt avantaj al notiţelor, fie pe hârtie sau în format digital, este că avem tendinţa să le ţinem minte mai bine. Mereu m-a stresat situaţia în care nu-mi aduceam aminte anumite lucruri pe care le citeam, iar notatul este o modalitate bună prin care să beneficiezi cât mai mult de pe urma timpului pe care-l petreci citind.

Sunt o mulţime de librării online şi offline. Periodic acestea oferă tot felul de promoţii de care poţi profita şi pune mâna pe cărţile care ţi se par interesante. De exemplu, pe 31 octombrie se încheie la Cărtureşti promoţia Office Playground, unde poţi beneficia de reduceri de până la 20% la cărţile preferate. Click aici pentru mai multe detalii.

Spor la citit!