(P) Se apropie inspecţia ITP? Află tot ce trebuie să ştii ca să o treci cu succes

Orice şofer din România a trecut sau va trece cu maşina sa prin inspecţia tehnică periodică. Fie în interes personal sau profesional, fie anual sau odată la 2 ani, ITP-ul este un proces de care trebuie să trecem cu succes pentru a putea conduce în continuare automobilul verificat.

Sigur, acest proces poate fi iritant şi, de multe ori, inoportun, însă nu ar trebui să uităm niciodată că rolul său este de a ne asigura securitatea, motiv pentru care nu-i putem nega necesitatea şi utilitatea. Tocmai de aceea, ar trebui să ştii atunci când maşina ta urcă pe un elevator auto pentru verificări, o face nu doar pentru siguranţa ta şi a pasagerilor tăi, cât şi pentru a celorlalţi participanţi la trafic.

De multe ori, ITP-ul poate fi şi un proces frustrant, în special atunci când sunt descoperite nereguli la automobilul tău. Ultimul lucru pe care îl vrei este să fii nevoit să repeţi acest proces, motiv pentru care e important să ştii ce te aşteaptă şi cum te poţi asigura că acesta va decurge rapid şi fără dificultăţi. Iată ce poţi face:

Vino cu toate actele pregătite

Verificarea documentaţiei este o parte importantă a inspecţiei tehnice periodice. Fie că este vorba de actele maşinii sau ale şoferului, toate trebuie să fie pregătite în momentul în care începe inspecţia. Din fericire, volumul de documente pe care trebuie să le prezinţi în cadrul inspecţiei nu e foarte mare. Mai exact, atunci când vii cu maşina la ITP trebuie să te asiguri că aduci:

  • cartea de identitate a vehiculului (CIV) fie în original, fie într-o copie conformă cu originalul, eliberată de societatea de leasing care deţine vehiculul;

  • certificatul de înmatriculare al vehiculului (talonul, în original sau în funcţie de situaţie, autorizaţia provizorie de circulaţie);

  • RCA-ul;

  • cartea de identitate a persoanei care prezintă vehiculul la inspecţie (indiferent dacă acesta este proprietarul vehiculului sau nu).

Remediază defecţiunile sistemelor importante

Buna funcţionare a tuturor sistemelor importante ale automobilului este esenţială ca să poţi trece ITP-ul. Fie că e vorba de sistemul de direcţie, de frânare, sistemul electric sau cel de semnalizare, toate trebuie să se prezinte în cea mai bună formă în ziua inspecţiei, ca să poţi finaliza cu succes acest proces.

Tocmai de aceea, înainte să vii cu maşina pentru ITP, ar fi o idee bună să-i faci câteva verificări înainte, la un service profesionist, pentru a putea efectua reparaţiile necesare, dacă este cazul. Astfel, în momentul în care maşina ta ajunge pe un stand de frane în faţa inspectorului, vei putea sta liniştit, fiind sigur că nu vor fi depistate niciun fel de probleme care să te împiedice să treci de inspecţie.

Asigură buna întreţinere a exteriorului şi pieselor expuse

Felul în care se prezintă exteriorul maşinii tale este, în cadrul unei inspecţii ITP, foarte important, indiferent cât de bine funcţionează sistemele principale ale vehiculului. Din acest motiv, e foarte important să te asiguri că maşina ta nu prezintă urme de rugină, coroziune sau crăpături pe caroserie, sistemele de suspensie, discurile de frâne sau conductele de frână. De asemenea, ar trebui să ştii că orice crăpătură pe parbriz sau defecţiuni ale farurilor te pot face să pici această inspecţie, aşa că ar fi bine să le remediezi înainte de ziua cu pricina.

Asigură conformitatea pieselor cu specificaţiile tehnice ale maşinii

Un alt aspect important în cadrul ITP-ului este cel al conformităţii. Mai exact, în cadrul acestui proces, întotdeauna se verifică seria de caroserie şi specificaţiile anvelopelor. În consecinţă, automobilele care funcţionează cu motoare modificate sau neomologate, precum şi cele care se prezintă cu alte tipuri de anvelope decât cele înregistrate în cartea de identitate a vehiculului riscă să nu treacă de inspecţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură