(P) Importanţa prezenţei unei camere de supraveghere în timpul examenului auto

Deşi în ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre prezenţa camerelor de supraveghere în sălile de clasă unde se desfăşoară examenul de bacalaureat, un alt examen, mult mai important, a fost, până în iulie 2017, nesupravegheat video. Este vorba despre examenul pentru obţinerea permisului de conducere. Acesta poate fi considerat mult mai important deoarece conferă un drept pe viaţă, iar o clipă de neatenţie la volan se poate solda cu pierderea de vieţi omeneşti.
Camere de supraveghere
Camere de supraveghere (.)

Un alt subiect intens dezbătut de presa din România îl reprezintă permisele de conducere obţinute în mod fraudulos. Prezenţa unor camere de supraveghere în autoturismele folosite de candidaţi în timpul examenului pentru permisul auto rezolvă această problemă, asigurând desfăşurarea corectă a probei. Iată în continuare care sunt avantajele, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, ale montării unor camere de supraveghere în maşinile de examen:

1. Desfăşurarea corectă a examenului. Instalarea unor camere de supraveghere în autoturismele în care candidaţii susţin proba practică a examenului auto asigură faptul că acestea vor fi promovate exclusiv pe merit, că fiecare candidat va fi tratat în mod egal şi că rezultatul va reflecta cunoştinţele şi pregătirea fiecărui candidat.

2. Eliminarea foloaselor necuvenite. Ştiind că sunt urmăriţi în permanenţă de camere de supraveghere, candidaţii nu vor mai îndrăzni să încerce să ofere poliţistului bani sau alte foloase necuvenite pentru a promova examenul pentru permisul auto. La rândul lor, poliţiştii nu vor mai cere acest lucru şi îi vor trata identic pe toţi candidaţii, judecându-i numai după prestaţia lor la volan.

3. Rezolvarea contestaţiilor. În situaţia în care un candidat pică examenul pentru obţinerea permisului auto şi este nemulţumit de rezultat, el poate depune o contestaţie. În acest caz, imaginile surprinse de camerele de supraveghere din maşină vor fi puse la dispoziţia instanţelor competente, care le vor urmări şi vor stabili dacă poliţistul a luat sau nu decizia corectă.

4. Evitarea accidentelor şi a tragediilor. În mod logic, instalarea camerelor de supraveghere va duce la scăderea numărului de şoferi care ajung pe şosele nepregătiţi. Astfel, va fi evitat un număr mare de accidente şi vor fi salvate numeroase vieţi omeneşti.

5. Fluidizarea traficului. De asemenea, faptul că vor fi urmăriţi de camere de supraveghere în momentul în care susţin examenul auto îi va face pe viitorii şoferi mai prudenţi şi mai conştiincioşi în trafic. Aceste deprinderi se vor vedea pe termen lung, şoferii se vor respecta mai mult unii pe alţii, nu vor mai încurca traficul, iar acesta va deveni mai fluidizat.

Începând din data de 3 iulie 2017, proba practică a examenului pentru obţinerea permisului auto este înregistrată atât video, cât şi audio, prin intermediul unei camere de supraveghere instalate într-un punct fix din autovehicul, orientată paralel cu partea carosabilă, astfel încât să surprindă traficul pe direcţia de deplasare. Stocarea datelor se realizează astfel încât să permită identificarea exactă a înregistrărilor după examinator, ziua şi ora examinării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură